Американски сенатори оказват натиск на много от най-големите финансови институции

...
Американски сенатори оказват натиск на много от най-големите финансови институции
Коментари Харесай

Американски сенатори притискат водещи световни банки за информация относно руски олигарси



Американски сенатори оказват напън на доста от най-големите финансови институции в света да разкрият възможни връзки сред техните компании и богати руснаци, които са съдружници на президента на Русия Владимир Путин, демонстрира писмо с което разполага организация Ройтерс.

Двама сенатори от Демократическата партия - Джейн Шейин и Шелдън Уайтхаус са написали писмо до банките, надявайки се да усилят натиска освен върху обособени лица в по този начин наречения " лист на съветските олигарси " на американското министерство на финансите, само че и върху финансовите институции с които те работят по отношение на опитите на Вашингтон да разшири глобите по отношение на Москва.

На 6-и април администрацията на президента Тръмп наложи нови наказания на Русия в отговори на хипотетичната съветска интервенция в изборите в Съединени американски щати през 2016-а година. Русия продължава да отхвърля сходна интервенция.

Писмото е било изпратено до три водещи американски банки - Bank of America Corp, JPMorgan Chase и Citibank, както и до редица кредитни институци, основани в Европа, като Barclays, Deutsche Bank, UBS, HSBC и Credit Suisse, оповестява Ройтерс.

Като част от по-сериозно законодателство, обвързвано с налагането на наказания, президентът Доналд Тръмп подписа през предишния август закон в тази посока, до момента в който Конгресът на Съединени американски щати изисква от Министерството на финансите да сътвори лист на богатите руснаци - така наречен " олигарси " - с връзки с съветското държавното управление, които на по-късен стадий могат да станат обект на наказания като заледяване на техни активи и отвод от издаване на визи.

" Като се има поради тяхното благосъстояние и връзките им с съветската страна, доста олигарси в Русия имат или са податливи на доста политическо въздействие ", обявиха двамата сенатори в писмото с което разполага Ройтерс, в което също по този начин се споделя, че олигарсите са употребявали благосъстоянието си, с цел да защитят страната от глобите.

В писмото се упорства всяка банка да направи обзор в границите на пет години обратно, с цел да дефинира дали има сметки, следени от някой от листата с съветските олигарси и висшите политически персони, който беше оповестени на 29-и януари тази година.

Ако има сходни сметки, сенаторите упорстват да бъдат осведомени по отношение на направените от банките констатации. Ако дадена банка не извърши подобен обзор, в писмото се пита какво е направено, с цел да се разпознава активността сред съответната кредитна институция и изброения лист с съветски жители.

Говорител на банката JPMorgan Chase съобщи пред Ройтерс, че компанията е получила писмото и го преглежда, до момента в който представител на Barclays отхвърли коментар, а представителите на останалите финансови институции към момента не са открити за коментар.

Ако банките не дават желаната информация, американските сенаторите възнамеряват да подхващат по-агресивни дейности, включващи и държавно следствие на евентуалните взаимоотношения на водещите международни банки с съветски олигарси.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР