Американски невробиолози откриха, че алкохолът се окислява не в черния

...
Американски невробиолози откриха, че алкохолът се окислява не в черния
Коментари Харесай

Нови научни данни: Пиенето съсипва директно мозъка

Американски невробиолози откриха, че алкохолът се окислява не в черния дроб, както се смяташе до момента, а напряко в мозъка. В резултат на това страдат секторите, които дават отговор за координацията, паметта и контрола на страстите. Деградацията продължава и след цялостния отвод от алкохол, написа БГНЕС.
Отровен мозък
Когато човек изпие чаша вино или бира, попадналият в организма етанол благодарение на ензима дехидрогеназа (ADH), се окислява до ацеталдехид. Той, от своя страна, благодарение на ацеталдехид дехидрогеназа (ALD) се трансформира в ацетат и тялото го изхвърля. Ако ензимът не е задоволителен - производството му се управлява от гена ALD2, ацеталдехидът се натрупва и предизвиква тежък махмурлук.
Доскоро се смяташе, че етанолът се разгражда в черния дроб и по-късно с кръвния поток продуктите от разпадането попадат в мозъка. Американски невробиолози, следили мишки-алкохолици, са открили, че има и различен механизъм, който изяснява особеностите в държанието на пияни хора.
Учени разкрили висока интензивност на ензима ацеталдехид дехидрогеназа в дребния мозък - региона, виновна за координацията. Данните са получени чрез проучване на 11 мозъчни среза на мишки и три човешки проби
Освен това невробиолозите са записали появяването на ацетат в дребния мозък на живи мишки, на които са дали малко алкохол - един грам на кг тегло. В същото време е открито, че при гризачи с изключен ген ALD2 количеството ацетат в мозъка е доста по-ниско и в следствие на практика няма проблеми с координацията след приложимост на алкохол.
Авторите на изследването предположили, че етанолът минава през кръвно-мозъчната преграда - физиологичен " филтър " сред кръвоносната и централната нервна система. И незабавно отива в мозъка. Там той се трансформира в ацетат, причинявайки нарушена съгласуваност. Ако ензимът ацеталдехид дехидрогеназа липсва, не настава интоксикация. Учените към момента не са разбрали изцяло механизма на делене на етанола, само че съгласно тях той е повода, защото ацеталдехидът - главният провинен за алкохолно отравяне, прониква по-трудно в мозъка.
Да се напиеш до давност
Ако човек пие постоянно, с изключение на на координацията, алкохолът вреди и на центъра на паметта и на работата на мозъка като цяло, настояват учени от Оксфордския университет.
Те анализирали статистически данни, събирани от медицинските служби в продължение на три десетилетия. Специален обект на изследването са били хора над 40-годишна възраст, които най-малко един път седмично изпивали по бутилка бира - това е към 140 гр алкохол. В допълнение към информацията за здравето, навиците и метода на живот, учените се сдобили и със фотоси от ЯМР на мозъка.
На инцидентен принцип били определени 550 доброволци, които да преминат няколко теста на когнитивните качества, които се провели няколко пъти в границите на пет години.
След като анализирали събраната информация, учените стигнали до извода, че потреблението на повече от 140 грама алкохол седмично въздейства отрицателно на мозъчната активност.
Любителите на спиртните питиета, за разлика от своите непиещи връстници, имат по- " провиснал " хипокампус – област в мозъка, виновна за прехода от краткосрочна към дълготрайна памет и обработването на пространствената информация за околната среда. Атрофират и други елементи на мозъка, в това число бялото вещество в мозъчните полукълба. В резултат на това доброволците, които консумирали повече от бутилки бира седмично, като цяло се справили по-зле със задания за памет и досетливост и показали по-малко думи, започващи с избрана писмен знак. С течение на годините резултатите единствено се влошили.
Като цяло, когнитивните функционалности измежду множеството възрастни отслабват с течение на годините, само че при феновете на чашката този развой протича по-бързо.
Прекомерната консумация на алкохол при по-възрастните може да докара до деменция, настояват учени от университета в Нов Южен Уелс.
За подрастващите също е рисково да прекаляват с алкохола, защото размерът на неокортекса може да намалее - той е виновен за сетивното усещане, осъществяването на двигателните команди, съзнателното мислене и речта, и развиването на бялото вещество на мозъка може да се забави. Всичко това потиска способността за мислене.
Продължителното въздействие на алкохола
Според немски, испански и италиански откриватели алкохолът продължава да вреди на мозъка даже месец и половина след последната изрита капка. Най-засегнати са мазолестото тяло (corpus callosum), което свързва мозъчните полукълба, и хипокампусът, който управлява паметта и образуването на страсти.
В продължение на шест седмици учените следили благодарение на ЯРМ измененията в мозъка на доброволци, постъпили в болничното заведение поради несъразмерна консумация на алкохол. През цялото това време те не са пили и грам алкохол, само че макар насилственото самоограничение, разграждането на нервните кафези в бялото вещество не спряло.
Учените към момента не са наясно какъв брой дълго мозъкът продължава да страда, откакто човек се откаже изцяло от алкохола. По-продължително наблюдаване на хора не е допустимо, защото програмата за лекуване е планувана за към шест седмици. Поради тази причина създателите на създаването възнамеряват да изследват мозъка на плъхове с алкохолна взаимозависимост.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР