Американски медицински екип обяви, че успешно е имплантирал ухо, отпечатано

...
Американски медицински екип обяви, че успешно е имплантирал ухо, отпечатано
Коментари Харесай

Хирург имплантира ухо от човешки клетки, създадено от 3D принтер

Американски медицински екип разгласи, че сполучливо е вградил ухо, отпечатано на тримерен принтер с употребявани кафези от пациентката за първи път, предава Българска телеграфна агенция, базирайки се на Агенция Франс Прес.

Процедурата може да помогне на хора, страдащи от рядка вродена малформация. Операцията е осъществена като част от клинично тестване за оценка на сигурността и успеваемостта на сходен имплант при хора с микротия, чието външно ухо не е развито вярно.

Името на импланта AuriNovo е създадено от компанията 3DBio Therapeutics, а интервенцията е осъществена от Артуро Бонила, създател на институт, профилиран в лекуването на тази малформация, в Сан Антонио, Тексас.

Doctors in the U.S. have successfully transplanted a 3D-printed ear implant that uses the patient’s cells.
— WebMD (@WebMD)

" Като доктор, който е лекувал хиляди деца с микротия в страната и по света, съм разчувствуван от тази технология и от това, което тя може да значи за пациентите и техните фамилии ", цитира компанията хирурга.

За процедурата се основава 3D отпечатък на изцяло развитото друго ухо на пациента, след което се взимат кафези от хрущяла на ухото. Те се култивират, с цел да се получи задоволително количество и се смесват с колагенов хидрогел. Именно тази примес се употребява за печатане на импланта. Той е обгърнат от принтирана, биоразградима част, която го поддържа и която с течение на времето се всмуква от тялото на пациента.

Очаква се с течение на времето вграденото ухо да придобие типа и чувството на естествено ухо, в това число еластичността.

В клиничното тестване ще вземат участие 11 пациенти в Калифорния и Тексас.

Д-р Бонила се надява имплантът да може един ден да размени съществуващите способи на лекуване, за които се основава протеза от хрущял или шуплест полиетилен.

Първото решение е тежка процедура, а имплантът, употребяващ шуплест полиетилен, е по-малко еластичен от тествания в този момент, изяснява той.

По данни на компанията микротията визира към 1500 деца в Съединени американски щати годишно. Ако нямат други здравословни проблеми, тези деца могат да живеят напълно обикновено. Но някои от тях може да изпитват компликации да се оправят с метода, по който другите гледат на деформацията им.

3D отпечатаните импланти могат да се употребяват и при други положения, свързани с хрущяла, в това число деформации или пострадвания на носа, реорганизация на гърдите или повреден менискус в коляното.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР