Американски изтребител F-35 са кацнали в авиобаза Граф Игнатиево в

...
Американски изтребител F-35 са кацнали в авиобаза Граф Игнатиево в
Коментари Харесай

Американски F-35 кацна в България. Мисии с дълъг обсег засилват отбраната на източния фланг

Американски изтребител F-35 са кацнали в авиобаза " Граф Игнатиево " в границите на усилената защита на въздушното пространство на НАТО, оповестиха от Алианса.

Американски изтребители, който е ситуиран в Германия, се е включил към сътрудниците си от Кралските нидерландски военновъздушни сили за осъществяване на въздушни интервенции в района на Черно море в границите на засилената защита на въздушното пространство.

В България са ситуирани четири нидерландски изтребителя F-35, които подкрепят защитата на българското небе. Мисията им, обаче, изтича в края на май.

В, Германия, командване се показва, че американските F-35 са изпълнили " задача на дълъг обхват до България в поддръжка на дейностите на НАТО за зоркост на източния фланг ".

" Самолетите на Алианса рутинно работят дружно в Черноморския район, с цел да усъвършенстват информационните умения и да подобрят оперативната съгласуемост за бъдещи задачи ".

Aмериканските изтребители на този стадий не се чака да останат за по-дълго време в България.

Военният министър Драгомир Заков разяснява по-късно, че в границите на НАТО има разнообразни интервенции, които текат от няколко месеца към този момент.

" Самолетът, който кацна в " Граф Игнатиевo ", е част от интервенция по Аir Policing на дълга отдалеченост. Може да има един, може да има два по едно и също време, може да са и три. България ще продължи да бъде подпомагана от съдружници по разнообразни способи ", сподели той.

Президентът Румен Радев от своя страна уточни, че наличието на сътрудниците ни от НАТО е скъпо за нас.

България към момента разчита единствено на руските изтребители МиГ 29, за чиято поддръжка зависихме до неотдавна от Русия.

След военната експанзия на Путин против Украйна вариантите машините да бъдат ремонтирани в Русия, Украйна или Беларус отпаднаха.

В същото време доставката на купените от България 8 машини F-16 за над 2 милиарда лв. се забави поради пандемията.

Така има действителна заплаха България да остане без лични изтребители, до момента в който бъдат усвоени купените от Съединени американски щати F-16.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР