Американски и френски войници, които са част от бойната група

...
Американски и френски войници, които са част от бойната група
Коментари Харесай

Американски и френски войници в Румъния провеждат учение

Американски и френски бойци, които са част от бойната група на НАТО в Румъния, ще проведат през днешния ден военно обучение, с цел да тестват отбранителния потенциал на източния фланг на алианса в миг, когато широкомащабната съветска инвазия в Украйна наближава първата си годишнина, оповестява Асошиейтед прес.

Румънското министерство на защитата съобщи, че задачата на ученията, провеждани сред 2 и 10 февруари, е да се тества " оперативната съгласуемост на артилерийските системи " на НАТО във мним сюжет за групова защита според Член 5 в югоизточната част от територията на алианса.

Член 5 е основен детайл в основополагащия контракт на НАТО. Клаузата изисква всяка членка на алианса да се притече на помощ на която и да е съюзничка, поискала поддръжка. Позоваване на Член 5 е употребявано единствено един път: от Съединени американски щати след терористичните офанзиви на 11 септември 2001 година

В отговор на съветската инвазия в Украйна предишния февруари НАТО укрепи наличието си в източния фланг, в това число посредством изпращането на допълните многонационални бойни групи в членките на алианса Румъния, Унгария, България и Словакия.

В края на предишния месец към 600 френски бойци, ситуирани в Румъния, също организираха бойни учения, с цел да тестват готовността на НАТО в района. Учението беше извършено на полигона край източния румънски град Смърдан и включваше към 200 военни машини, в това число четири френски танка Льоклер.

През януари НАТО разположи разследващи самолети в Румъния, откъдето ще правят задачи в продължение на няколко седмици, с цел да следят съветската военна активност покрай границите на алианса, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР