Американската валута се изтласква от държавните резерви поради агресивната външноикономическа

...
Американската валута се изтласква от държавните резерви поради агресивната външноикономическа
Коментари Харесай

Край на епоха: Големите централни банки се отказват от долара

Американската валута се изтласква от държавните запаси заради нападателната външноикономическа политика и големия външен дълг на Съединени американски щати. А и няма потребност от спестявания в долари с плаваща рента. Развиващите се пазари минават към разплащания в национални валути. Икономистите са сигурни, че финансовият свят в никакъв случай повече няма да бъде същият.

Съмнения по отношение на стабилността

В отчета " Бъдещето на паричната система " анализаторите от изследователския институт на швейцарската банка “Кредит Сюз ” показват загубата на доверие в американската стопанска система. Това се улеснява от ускоряването на инфлацията, големия бюджетен недостиг (1,3 трилиона долара) и неустойчивия външен дълг (31 трилиона, 121,5 % от БВП). Освен това никой не харесва опитите доларът да се употребява като оръжие в икономическа борба.

" Макроикономическите несъответствия се ускориха доста. Освен това геополитическото напрежение ескалира през последните години. Вероятността от широкомащабно занемаряване на щатския $ нараства ", означават създателите на отчета.

Изтласкване от запасите

Ако през 70-те години на предишния век доларът представляваше 80 % от международните запаси, то през 2022 година той е единствено 58,8 %, най-малко за последните 20 години.

В изискванията на плаващ обменен курс потреблението на запаси като предпазен механизъм против обезценяването на националната валута към този момент не е настоящо. При поредна парична политика пазарът самичък намира равновесие в оптималната точка, показват анализаторите.

Освен това глобализацията значи, че доста страни, вместо да прибягват към „ авансово финансиране ” с долари за справяне с рецесии, могат просто да имат достъп до тях „ в придвижване “, когато е належащо.

„ За тези, които заплащат за импорт във валута, друга от американската, Централната банка може да понижи доларите и вместо това да придобие парите на главните търговски сътрудници “, изяснява отчетът.

Финансови блокове

Икономистите считат комерсиалния съюз на Русия с Китай и Индия за ослепителен образец. Миналата година Москва, Пекин и по-късно Делхи трансферираха разплащанията в националната валута. Китайците и индийците заплащат за съветски артикули извънредно в юани и рупии. Съответно, статусът на $ падна.

" Дипломатическите и военни спорове трансформират интернационалната търговия. Световните сили образуват свои лични финансови и стопански блокове. С течение на времето може да се появят нови валути, които опростяват взаимните разплащания в тези блокове ", споделя анализаторът Евгений Шатов.

Нов хегемон

След като проучва всички процеси, “Кредит Сюз ” разпознава няколко сюжета. Включително появяването на международна валута или нов хегемон. И двата разновидността обаче са малко евентуални.

Първият вид изисква политическо единение, което несъмнено не се вижда. И в този момент няма нищо друго да размени $.

За да може, да речем, юанът въобще да се класира за тази роля, неговият дял в интернационалната търговия би трябвало да нарасне експоненциално от сегашните три %. Сега смисъла му за света е извънредно лимитирано, той не е пълноценна конвертируема валута. Освен това обменният курс е мощно подвластен от дейностите на Народната банка на Китай.

Най-вероятният сюжет е появяването на многополюсна финансова система. Това ще бъде подкрепено от разширението на търговията с национални валути, развиването на районните финансови пазари и застрахователните механизми против земетресения, породени от паричната политика на Съединени американски щати. БРИКС, да вземем за пример, към този момент са основали пул от валутни запаси.

Валутни зони

В същото време, в дълготраен проект, наднационална парична единица е изцяло допустима.

" Ускоряващото се делене на света на стопански и политически блокове по линията Съединени американски щати - Китай ще докара и до валутна фрагментация. Това към този момент се е случвало в историята. Достатъчно е да си напомним ожесточената битка сред Съединени американски щати и Англия през втората половина на XIX век. В избран миг краткотрайно ще се разпадне на две или повече зони “, допуска икономистът Алексей Фьодоров.

Вариантите, съгласно него, могат да бъдат разнообразни: юан и $, юан, $ и евро или нещо друго - всичко зависи от степента на разрушителност на борбата сред Китай и Съединени американски щати, както и субективността на обособените райони.

" Например чуваме изказвания за единната валута на Бразилия и Аржентина, в страните от ЕАИС, разчетна единица, обвързана със златото за търговията на Русия с Иран и впрочем. Всичко това е за временен интервал, до момента в който не бъде оголен спечелилият в борбата сред Съединени американски щати и Китай. Когато това се случи (не по-рано от 2035-2040 г.), светът ще получи нова аварийна валута ", твърди икономистът.

Резервната валута обаче постоянно е взаимозависимост от друга страна. Следователно светът може да избра единна наднационална парична единица. Възможно е да бъде цифрова, издадено от централните банка на разнообразни страни при избрани условия.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР