Американската ударна група, водена от самолетоносача USS Theodore Roosevelt, е

...
Американската ударна група, водена от самолетоносача USS Theodore Roosevelt, е
Коментари Харесай

Идва ли война? Светкавична реакция от САЩ след нахлуването на китайски ядрени бомбардировачи в Тайван

Американската ударна група, водена от самолетоносача USS Theodore Roosevelt, е влезнала в Южнокитайско море, с цел да насърчи "свободата на моретата ", оповестиха американските военни в неделя, в миг, когато напрежението сред Китай и Тайван провокира безпокойствие във Вашингтон, оповестява "Ройтерс ".

Американското индо-тихоокеанско командване съобщи в изказване, че ударната група е влезнала в Южнокитайско море в събота, същия ден Тайван оповестява за огромно навлизане на китайски бомбардировачи и бойни самолети в своята зона за идентификация на Противовъздушна отбрана наоколо до островите Пратас.

Американската войска съобщи, че ударната група ще организира рутинни интервенции, "за да обезпечи независимост на моретата, да построи партньорства, които предизвикват морската сигурност ".

"След като плавах през тези води през цялата ми 30-годишна кариера, отлично е още веднъж да бъда в Южнокитайско море, да организирам рутинни интервенции, да предизвиквам свободата на моретата и да укротявам съдружници и сътрудници ", контраадмирал Дъг Верисимо, командващ ударната група.

"Тъй като две трети от международната търговия пътува през този доста значим район, е жизненоважно да запазим наличието си и да продължим да насърчаваме учредения на правила ред, който ни е разрешил да просперираме ", съобщи Верисимо в изказването си.

Съобщението е единствено няколко дни откакто Джо Байдън постави клетва като президент на Съединени американски щати. Кандидатът на Байдън за държавен секретар Антъни Блинкен съобщи пред чуването си в Сената за удостоверение, че "несъмнено е, че Китай е най-важното предизвикателство за Съединени американски щати от която и да е страна ".

Самолетоносачът "Теодор Рузвелт " е съпроводен от ракетния крайцер от клас Тикондерога USS Bunker Hill и от разрушителите от клас Arleigh Burke - USS Russell и USS John Finn, се споделя в изказването на Съединени американски щати.

Изпращането на ударната група се преглежда като обръщение към Китай след встъпването в служба на Байдън, оповестяват медиите в Япония.

Не е ясно дали прелитането на китайските стратегически бомбардировачи до Тайван и самолетоносачът "Рузвелт ", влизащ в Южнокитайско море, са свързани, само че сателитните изображения и уебсайтовете за следене демонстрират, че самолетоносачът е минал канала Баши сред Тайван и Филипините същия ден.

Разстоянието сред бомбардировачите и ударната група, слага самолетоносача в обсега на китайските противокорабни ракети YJ-12, с които някои от самолетите са оборудвани.

Освен това в изказване, оповестено от ръководителя на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс, се споделя, че Съединени американски щати ще продължат да оказват военна помощ на "китайската провинция Тайван ".

"Ние ще продължим да подкрепяме Тайван в поддържането на задоволителни качества за самоотбрана. Нашият ангажимент към Тайван е непреклонен и способства за поддържането на мира и стабилността в Тайванския проток и в района ", съобщи служителят на външното министерство.

"Съединените щати означават със угриженост естеството на продължаващите опити на Китай да сплаши своите съседи, в това число Тайван. Ние настояваме Пекин да спре да упражнява боен, дипломатически и стопански напън върху Тайван и вместо това да взе участие в градивен разговор с демократично определените представители на Тайван ".

Съединени американски щати ще продължат да "задълбочават връзките си с демократичнен Тайван " като част от "насърчаването на споделен разцвет, сигурност и полезности в Индо-Тихия океан ", сподели той.

"САЩ ще продължат да поддържат мирното разрешаване на проблемите от двете страни на Тайванския проток в сходство с желанията и най-хубавия интерес на хората от Тайван ", добави Прайс.

По-рано представителят на китайското външно министерство Жао Лидзян съобщи, че Съединени американски щати би трябвало да спрат всевъзможни военни контакти с Тайван. Той прикани "Съединените щати да съблюдават правилото на "един Китай " и наредбите на трите взаимни комюникете и неотложно да прекратят всички форми на контакт с Тайван, в това число във военната област ".

Дипломатът също по този начин означи, че Китай си резервира правото да "реагира в сходство с развиването на обстановката ".

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР