Американската централна банка (УФР) планира да повиши основните си лихви,

...
Американската централна банка (УФР) планира да повиши основните си лихви,
Коментари Харесай

Топ икономист: Чакаме сигнал за първо повишаване на лихвите

Американската централна банка (УФР) възнамерява да увеличи главните си лихви, с цел да се бори със скока на цените, съобщи Франс прес. На съвещанието се през днешния ден и на следващия ден Управлението за федерален запас на Съединени американски щати ще реши какви ще бъдат темпът и и мащабите на тази стъпка.

Топката е в полето на УФР, от което се чака да забави търсенето и да укроти инфлацията, защото точно неговите водещи лихви задават тона на комерсиалните банки при определянето на техните лихви. А в случай че заемът коства по-скъпо, частниците и фирмите използват или влагат по-малко.

" Очаква се сигнал по кое време ще бъде първото повишение на лихвите, евентуално на съвещанието на УФР през март ", предвижда икономистът Джоел Нароф. " Ако имат такова желание, не е зле екипът, който ненадейно откри, че има инфлация, да го каже ясно ", посочи той иронично.

Скокът на цените предходната година изненада икономистите, а ръководителите на УФР наскоро направиха внезапен завой по въпроса, обезпокоени от инфлацията, която ненадейно престанаха да считат за краткотрайна.

Институцията стартира през декември да форсира темпа на стесняване на изкупуването на активи с желанието да спре през март, три месеца по-рано от плануваното. Това вливане на ликвидности беше разрешило да се поддържа стопанската система по време на рецесията, а свеждането им до нула е причина за повишение на главните лихви, написа dir.bg.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР