Американската телекомуникационна компания AT&T е в напреднали преговори за сливане

...
Коментари Харесай

AT&T е близо до сделка за създаване на стрийминг гигант с Discovery за 150 млрд. долара

Американската телекомуникационна компания AT&T е в напреднали договаряния за обединение на медийния си бизнес WarnerMedia с Discovery, оповестява Bloomberg. Сделката, която ще направи AT&T и Warner по-конкурентоспособни на Netflix и Disney, към момента не е доказана публично, като и двете компании не разясняват новината все още. Сделката може да бъде оповестена по-късно в понеделник съгласно източници на CNBC. Преговорите за сливането не са дефинитивни и към момента може да не приключат сполучливо, прибавя медиата.

Преди по-малко от три години AT&T похарчи над 85 милиарда $ за Time Warner, едно от най-големите сливания в историята на медиите. Сега наподобява, че американският телеком трансформира тактиката си. Потенциалната договорка ще комбинира Discovery с WarnerMedia, след което новата компания ще се търгува обществено на пазарите, само че притежатели на компанията ще бъдат акционерите на AT&T и Discovery, споделят източници пред западните медии. Тоест AT&T евентуално ще отдели WarnerMedia в обособена компания и ще я слее с Discovery.

Според CNBC акционерите на AT&T ще имат по-голямата част новата компания и надлежно ще имат решаващия глас в ръководството на новото сдружение. Точното разделяне сред двете компании обаче към момента не ясно. Ако бъде утвърдена от регулаторите, договорката ще е доказателство за обрата в тактиката на AT&T. Телекомуникационният колос се стараеше през годините да събере под едно крило фирмите, които основават медийно наличие, и фирмите, които го популяризират, само че наподобява, че наситеният от конкуренция бранш принуждава AT&T да промени дългогодишната си тактика.
Причините зад договорката
Основната цел на AT&T е да бъде конкурентоспособна на софтуерните колоси като Netflix и Apple в стрийминг бранша. Ако договорката бъде осъществена, новата компания ще бъде по-голяма от Netflix и NBCUniversal. WarnerMedia и Discovery са генерирали общо над 41 милиарда $ доходи през предходната година, а оперативната облага е била над 10 милиарда $. Тоест новата компания на хартия би се позиционирала сред Netflix и Disney, в случай че съдим по доходността.

Така в битката за повече фенове медийните компании ще станат още по-големи. Сделката сред Warner и Discovery може да даде началото на нова серия от консолидиращи покупко-продажби в бранша. Както AT&T, по този начин и Discovery са вложили доста в стрийминг бранша, с цел да се конкурират с Netflix и Disney. AT&T вложи милиарди долари в основаването на HBO Max и HBO GO, платформи за стрийминг с към 20 млн. консуматори, до момента в който Discovery има 15 млн. клиенти, множеството от които за приложението Discovery+.
Акциите на Discovery се повишават с над 10% преди отварянето на тържищата в Съединени американски щати на фона на слуховете. Автор: Капитал Източник: Гугъл
Акциите на двете компании се повишават преди отварянето на тържищата в Съединени американски щати. Книжата на AT&T се нарастват с близо 2%, до момента в който на Discovery - с 12%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР