Американската суперзвезда в алпийските ски Микаела Шифрин ще преследва своя

...
Американската суперзвезда в алпийските ски Микаела Шифрин ще преследва своя
Коментари Харесай

Има ли коя да спре Шифрин за исторически пети голям кристал?

Американската суперзвезда в алпийските ски Микаела Шифрин ще преследва своя пети огромен бистър глобус през новия сезон в Световната купа, който стартира на 22-23 октомври в обичайна си първа спирка - австрийския зимен цетър Зьолден.

Шифин ще се опита да се изкачи на второ място във безконечната ранглиста по “шампионски трофеи ”, чиято лидерка е австрийската легенда Анемари Мозер-Прьол с шест корони. 

Американката този сезон ще бъде една от четирите дейни скиорки, които са печелили огромния кристал - другите са Лара Гут-Бехрами (2016, Швейцария), Федерика Бриньоне (2020, Италия) и Петра Влъхова (2021, Словакия). 

Миналата акция беше оспорвана до последния миг поради невероятните старания на олимпийската шампионка от Пекин 2022 в слалома, само че Шифрин въпреки всичко надви. Този сезон евентуалните претендентки включват швейцарката Мишел Гизин, италианската скоростна кралица София Годжа и водещата скандинавска скиорка - норвежката Рагнилд Мовинкел.
 Световната купа по ски се завръща през уикенда Световната купа по ски се завръща през уикенда
Очаква се за дребния бистър глобус в спускането да се борят до дъно и Корин Зутер и Естер Ледецка, а Елена Куртони ще има своите шансове в борбата в Супер-Г. Лена Дюр и Катарина Лийнсбергер сигурно ще предложат конкуренция в слалома, а Теса Уорли и Сара Хектор ще имат преимущество в гигантския слалом.
 Международната ски федерация не изключи опцията за анулация на стартове поради енергийна рецесия Международната ски федерация не изключи опцията за анулация на стартове поради енергийна рецесия
Koнкретно на старта на сезона в Зьолден с гигантския слалом на 22 октомври е обикновено погледите да са вперени най-много в носителката на дребния кристал от предходната акция Уорли. Тя ще се опита да стане първата след Ана Фенингер (сега Файт) през 2015-а с сполучлива отбрана на короната в дисциплината. 

Шифрин обаче пък е завършвала в топ 3 в крайното класиране на гигантския слалом през последните шест акции (веднъж шампионка), като реализира втората си кариерна победа в Зьолден предходната година. Ако победи за трети път, ще изравни рекордьорката Тина Мазе, която пък през този сезон ще бъде коментатор на надпреварите.

Сара Хектор, която с три победи в дисциплината бе над всички по този индикатор предходната акция, ще бъде окуражена да нападна дребния кристал, тъй като го загуби трагично на Финалите в Куршевел/Мерибел на 20 март.

Любопитен факт съответно за Зьолден е, че единствено два пъти в последните седем сезона победителката в този великански слалом е печелила дребния бистър глобус - Виктория Ребенсбург през 2017/18 и Марта Басино през 2020/21.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР