Американската полиция арестува още четирима души за предполагаеми роли в

...
Американската полиция арестува още четирима души за предполагаеми роли в
Коментари Харесай

САЩ арестуваха 4 души за убийството на президента на Хаити

Американската полиция арестува още четирима души за хипотетични функции в заговора за убийството на президента на Хаити Жовенел Моиз през 2021 година, заяви CNN. 

Един от обвинените е притежател на основана във Флорида охранителна компания, която съгласно управляващите е наела колумбийски някогашни бойци за задачата.

Президентът Моиз е бил убит и погубен в дома си в Порт-о-Пренс, съгласно сведенията от испаноезични задгранични наемници.

Единадесет обвинени към този момент са в ареста в Съединени американски щати.

Според Министерството на правораздаването, венецуелският американец Антонио " Тони " Интриаго, който е притежател на основаната във Флорида CTU Security, е наел отряд от някогашни колумбийски бойци за интервенцията. Сега против него са повдигнати голям брой обвинявания, в това число скрит план за ликвидиране или похищение на човек отвън Съединени американски щати.
 Съединени американски щати желаят още наказания против бандите в Хаити
Съединени американски щати желаят още наказания против бандите в Хаити

Това се случва, до момента в който карибската страна се бори с холерата и сериозния дефицит на храна

Представител на компанията CTU, колумбийският жител Арканхел Претел Ортис, също е задържан.

Трети обвинен, основаният във Флорида финансист Уолтър Вейнтемила, е упрекнат във финансирането на заговора за убийството на господин Мойс. Неговият юрист сподели пред Асошиейтед прес, че той възнамерява да се признае за почтен.

Четвъртият обвинен - Фредерик Джоузеф Бергман младши - е упрекнат в контрабанда на балистични жилетки като част от заговора.

" Изключително значимо е да бъдат изправени пред правораздаването, сподели американският прокурор на Южния окръг на Флорида Маркензи Лапойнт. Ще въздадем правдивост в правосъдната зала.

Властите на Съединени американски щати по-рано оповестиха ареста на седем мъже за хипотетичната им роля в заговора, в това число двойните жители на Хаити и Америка Джеймс Солажс и Джоузеф Винсент, както и свещеник и предприемач Кристиан Емануал Санон. Хаитянската полиция сподели, че Санон е имал " политически цели " да смени президента Моиз.

Министерството на правораздаването счита, че те първоначално са възнамерявали да задържат президента на Хаити и да го отведат със аероплан от Хаити, с цел да може да бъде назначен нов президент. Съобщава се, че проектът е бил зарязан, тъй като не са имали аероплан.

В изказване през януари американските прокурори споделиха, че тримата мъже и други са се срещнали в къща в Хаити тъкмо преди убийството, " където са раздадени огнестрелни оръжия и съоръжение и Солажс е оповестил, че задачата е била да убие президента Мойз ".

Собственото следствие на убийството в Хаити значително е в застой, като трима съдии подадоха оставки от постовете си заради опасения за сигурността. Четвърти беше уволнен.
 Организация на обединените нации желае въоръжени сили в Хаити
Организация на обединените нации желае въоръжени сили в Хаити

Само те биха спрели бандите, които тероризират популацията

Припомняме, че повече от 40 обвинени бяха задържани в Хаити и остават в ареста, в това число 18 колумбийци. Други трима бяха убити незабавно след гибелта на президента Моиз.

Ръководителят на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк в петък прикани интернационалната общественост да обмисли разполагането на профилирани въоръжени сили в Хаити. Той предизвести, че бандите там трансформират в призрачен сън живота на хиляди хора.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР