Американската петролна компания Exxon Mobil заяви намерение да напусне съвместните

...
Американската петролна компания Exxon Mobil заяви намерение да напусне съвместните
Коментари Харесай

Петролният гигант Exxon излиза от съвместните проекти с „Роснефт“

Американската петролна компания Exxon Mobil съобщи желание да напусне взаимните планове с съветската „ Роснефт “, поради западните наказания против Русия, съобщи „ Ройтерс “

Този ход демонстрира смяна в политиката на американския петролен колос, който до момента се противопоставяше на глобите, наложени на Русия поради анексирането на Крим. От Exxon твърдяха, че тези наказания незаслужено санкционират американски компании, до момента в който разрешават на непознати съперници да оперират в страната, която е най-големият производител на нефт и газ в света.

Въпреки това, глобите оказаха въздействие при забавянето на работата по плана на Exxon и „ Роснефт “ за рандеман на нефт в Карско море, което се намира над Арктическия кръг. От „ Роснефт “ обявиха предходната година, че възнамеряват да възобновят работата по плана през 2019 година

Говорителят на „ Роснефт " Михаил Леонтиев съобщи, че Exxon са били принудени да вземат това решение и че американската компания ще понесе съществени загуби поради него. Леонтиев акцентира, че изтеглянето на Exxon няма да засегне взаимният им план „ Сахалин-1 “ на източното крайбрежие на Русия.

„ Сахалин-1 “ оперира в границите на подписаното в средата на 90-те години съглашение за шерване на производството сред съветското държавно управление и Exxon и създава 200 000 барела дневно.

Говорител на Exxon съобщи в сряда, че вследствие на проекта за овакантяване на взаимните планове компанията е отбелязала загуби от 200 млн. $ след данъчно облагане за четвъртото тримесечие на предходната година.

През 2012 година Exxon и „ Роснефт " се споразумяха да влагат взаимно 500 милиарда $ за създаването на петролни залежи в Черно море и Арктика, като през 2014 година бяха подписани нови покупко-продажби.

Правителството на Съединени американски щати обаче наложи санкция от 2 млн. $ на Еxxon за партньорството им с „ Роснефт “ през 2014 година, заявявайки, че компанията е посочила „ неразумно занемаряване “ на глобите против Русия. От Exxon апелираха санкцията, само че взаимните интервенции сред двата петролни колоса последователно започнаха да се забавят.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР