Американската междупланетна станция ОЗИРИС-РЕКС състави пълна карта на повърхността на

...
Американската междупланетна станция ОЗИРИС-РЕКС състави пълна карта на повърхността на
Коментари Харесай

Сондата "ОЗИРИС-РЕКС" откри следи от вода на астероида Бену

Американската междупланетна станция " ОЗИРИС-РЕКС " сформира цялостна карта на повърхността на метеорита Бену и откри в кратера Найтингейл, където кацна апаратът в края на октомври, находища от минерали, зародили от течението на речни потоци, съобщи ТАСС.

Резултатите от наблюденията на сондата бяха оповестени в списанията " Сайънс " и " Сайънс адвансис ".

Анализирайки фотосите от зоната на кацане на " ОСИРИ-РЕКС " ние забелязахме в кратера Найтингейл цяла мрежа от тънки бразди, запълнени с ярки минерали. Предполагаме, че това са находища от карбонати, аналогични на тези, които се срещат в метеоритите-хондрити, претърпели въздействието на водата. Ако това фактически е по този начин, това значи, че потоци от течна вода са прекосявали по повърхността на прародителя на Бену в продължение на хиляди, а може би и на милиони години ", пишат откривателите.

Сондата " ОЗИРИС-РЕКС " беше сполучливо изстреляна през септември 2016 година, като задачата ѝ се състои в приближаването да метеорита Бену и взимане на мостри от почвата му. Апаратът доближи до небесното тяло през месец декември 2018 година, напомня организацията, а през октомври тази година кацна на повърхността му.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР