Американската космическа агенция NASA обяви, че е стартирала сглобяването на

...
Американската космическа агенция NASA обяви, че е стартирала сглобяването на
Коментари Харесай

Новият марсоход на NASA ще се появи през 2020 г.

Американската галактическа организация NASA разгласи, че е стартирала сглобяването на новия марсиански роувър, който през 2020 година ще бъде изпратен на Червената планета на борда на ракетата Atlas V 541. Подобно на своите прародители, новата супер комплицирана машина ще бъде употребена за геологически проучвания, за оценка на околната среда и за търсене на следи от античен живот.

С новия роувър към Марс ще отпътува и парче извънземна канара с тегло 8.58 кг, открита в Оман през 1999 година, за която учените считат, че произлиза точно от Червената планета. Метеоритът ще бъде употребен от роувъра за съпоставяне и ще се трансформира в част от задачата на машината, известна под името SHERLOC.

Най-общо казано, това е стратегия за проучване на веществата от околната среда посредством спектроскопия и луминисценция в опит да се открият разнообразни органични материали и химични съединения.

 Снимка 345433

Процесът по сглобяването на роувъра, ракетата, с която той ще бъде изведен в открития космос, както и модула, с който машината ще се приземи на повърхността на Марс, ще отнеме година и половина. Проектът е дело на лабораторията JPL (Jet Propulsion Laboratory), основана в Пасадина, Калифорния.

Работата включва монтирането на всевъзможен вид електроника, касаеща задвижването, авиониката, телекомуникацията, механизмите, термалната и навигационната системи.

" Част от съставените елементи идват от другия завършек на света, а други идват от няколко метра по-надолу по улицата, " разяснява Дейвид Грюел, който дава отговор за индустриалния развой на задачата Марс 2020.

" В момента работим по системите, касаещи навлизането в атмосферата на Марс и самото приземяване, а до есента ще стартираме и работата по роувъра. "

 Снимка 345431

В момента на Марс има три роувъра: Opportunity (Възможност), Spirit (Дух), които са част от една и съща задача, стартирала през 2003 година, и Curiosity (Любопитство), който бе изпратен към Марс през 2011 година След като NASA изгуби контакт със Spirit през 2010 година, сега са дейни единствено Opportunity и Curiosity.

Новият марсиански роувър ще бъде дълъг три метра, необятен 2.7 и висок 2.2 метра. Въпреки че на размери е почти колкото общоприет стилен автомобил, той в действителност е по-голям от машините на Марс сега.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР