Американската компания Google съобщи за създаването на най-мощния квантов компютър

...
Американската компания Google съобщи за създаването на най-мощния квантов компютър
Коментари Харесай

Google се похвали, че е създал най-мощния квантов компютър

Американската компания Гугъл заяви за основаването на най-мощния квантов компютър в света, който е с изчислителни благоприятни условия, неведнъж надвишаващи тези на актуалните суперкомпютри.

За това съобщата вестник "Файненшъл таймс ".

Гугъл заяви за създаването си в теоретичен отчет, оповестен на уеб страницата на НАСА и скоро по-късно - отстранен от платформата.

В този документ Гугъл осведоми, че негови научни сътрудници са съумели да конструират процесор, който единствено за 3 минути и 20 секунди е направил калкулации, непостижими за други сходни устройства.

За съпоставяне се дава най-мощният в света компютър - "Съмит " на компанията IBM, който би могъл да се оправи със същата задача за към 10 000 години.

"Това е значително ускорение спрямо всички известни типичен логаритми и потвърждава пробно квантовото предимство на новия процесор над всички останали ", се споделя в отчета.

Според "Файненшъл таймс " упоменатата система към този момент може да реализира по едно и също време единствено едно техническо пресмятане. Преди квантовите компютри да могат да вземат решение на практика задания, ще минат години.

Но разработчиците дефинират резултатите от своята работа като значима стъпка по пътя към реализирането на пълномащабен квантов изчислителен развой.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР