Американската компания Боинг съобщи, че пилотираният космически кораб “Старлайнър е

...
Американската компания Боинг съобщи, че пилотираният космически кораб “Старлайнър е
Коментари Харесай

Пилотираният космически кораб Старлайнър на Боинг премина успешно през последното си изпитание на пригодност на спускаемите си системи!

Американската компания Боинг заяви, че пилотираният галактически транспортен съд “Старлайнър ” е минал сполучливо през последното си тестване за склонност на спускаемите системи. 

Така галактическият транспортен съд се е потвърдил като задоволително безвреден до момента в който се спуска и каца към Земята. По време на този финален тест екипът съзнателно е симулирал две едновременни парашутни повреди. Резултатът от тестването е посочил, че “Старлайнър ” се държи тъкмо съгласно упованията. 

Поредните триумфи на Боинг са значим симптом, че компанията е на път да изстреля за пръв път “Старлайнър ” към Международната галактическа станция през това лято. Дебютният полет в роботизиран режим към този момент е плануван да бъде извършен през септември. Ако той е сполучлив, той ще бъде последван и от пилотирана експедиция, която може да е реалност още в края на ноември. 

Напомням на читателите, че Боинг и СпейсЕкс са двете компании, на които НАСА се е доверила за транспорт на астронавти към Международната галактическа станция след приключването на програмата “Космическа совалка ”. И двете компании минаха през доста съществени компликации и отлагания. СпейсЕкс изстреля за пръв път кораба “Крю Драгън ” през март тази година. Полетът бе изцяло сполучлив, само че след следващи наземни проби на към този момент върнатата капсула тя бе обхваната от пламъци и бе унищожена. Това поставя кол в проектите на компанията на Мъск да изпрати човек в орбита и в този момент първият полет на “Крю Драгън ” с хора на борда е плануван за интервала сред ноември 2019-та и май 2020-та. 

Боинг претърпя кошмарно лято на 2018-та година, откакто по време на сложно тестване на двигателните системи настъпи нежелателен горивен теч. Това отсрочи дебюта на “Старлайнър ”, който бе плануван за края на предишното лято. Но до момента в който “СпейсЕкс ” се сблъска с кахъри скоро след тазгодишния мартенски полет на “Крю Драгън ”, в този момент Боинг наваксва и бележи съществени триумфи. По-рано през май компанията още веднъж изпита двигателните системи и този път всичко мина сполучливо. 

Освен това Боинг се оправя доста добре с парашутните тествания. СпейсЕкс среща компликации и в тази област. Даже през април компанията на Мъск е провела тест, приключил с не изключително удобни резултати. Сега Боинг рапортува триумфи при всички парашутни тествания и сигурно към този момент в средите на СпейсЕкс усещат по какъв начин от остарялата корпорация им дишат във врата. 

Става все по-напечено. Коя ли ще е първата компания, която ще изпрати човек до орбита и назад? Развръзката ще стане ясно скоро. Но която и да е, за бъдещето на космонавтиката ние имаме потребност както Боинг, по този начин и СпейсЕкс да пожънат триумфи. 

За повече информация по отношение на последните тествания: Боинг

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР