Американската компания Alphabet, която е компанията-майка на Google, въвежда лицензионна

...
Американската компания Alphabet, която е компанията-майка на Google, въвежда лицензионна
Коментари Харесай

Google въвежда такса за Европа за приложения като Gmail и YouTube

Американската компания Alphabet, която е компанията-майка на Гугъл, вкарва лицензионна такса за мобилните си приложения на устройства с операционна система Android, които се продават на територията на Европейския съюз , написа The Wall Street Journal, представен от БГНЕС.

Това значи такса за използването на безвъзмездни до момента приложения - като Gmail, YouTube и Гугъл Maps. Засега Alphabet не прецизира точния размер на лиценза, само че твърди, че сумата ще е " скромна ".

Според авторитетното американско издание мярката съставлява противоположен завой от досегашната политика на компанията, която досега предоставяше операционната система с всичките ѝ екстри гратис. Лицензионната такса е част от проекта на Гугъл да се съобрази с антимонополното законодателство на Евросъюза, за чието нарушаване на компанията към този момент беше наложена сериозна финансова глоба. Като част от тази глоба Европейски Съюз изиска Гугъл да не задължава други производители на мобилни устройства да преинсталират обезателно търсачката на Гугъл и браузъра Chrome, в случай че се преинсталира Гугъл Play Store при устройства, работещи под Android, тъй като по този начин се серпантина опцията съперници на Гугъл да се развиват на пазара на Android, която е с отворен код.

От Alphabet към този момент отхвърлят да оповестят цената на лиценза за Android, само че акцентират, че таксата ще бъде умерена и идентична за всички производители на мобилни устройства.

На 18 юли Европейската комисия наложи санкция от 4,34 милиарда евро на Гугъл за нарушаване на антимонополното законодателство на Европейски Съюз. На американската компания беше даден период до 20 октомври да се съобрази с европейските регулации. В началото на месеца от софтуерния колос започнаха процедура по обжалване на финансовата глоба.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР