Американската икономика генерира през ноември "едва" 245 хиляди работни места,

...
Американската икономика генерира през ноември "едва" 245 хиляди работни места,
Коментари Харесай

Безработицата в САЩ през ноември падна до 6,7%

Американската стопанска система генерира през ноември "едва " 245 хиляди работни места, до момента в който равнището на безработица падна внезапно до 6,7%, демонстрират данни на Министерството на труда, съобщи БНР.

Неселскостоопанските работни места се усилиха през предишния месец със скромните 245 хиляди при упования за към 460 хиляди и откакто през октомври бяха разкрити 610 хиляди нови работни места (низходяща проверка от 638 хиляди). Това е най-слабия напредък на трудовата претовареност в Съединени американски щати от шест месеца насам (от месец май) и е ясно доказателство за отрицателното влияние на втората вълна на коронавирусната пандемия в страната, което дружно с неналичието на спомагателни държавни помощи заплашва да попречи на икономическото възобновяване от пролетната Коронавирус рецесията.

Трябва да се има поради, че деликатно следеният отчет за заетостта обгръща единствено първите две седмици на ноември, когато стартира актуалната нова мощна вълна от коронавирусни инфекции. В рамките на ноември случаите на новозаразени с COVID-19, на хоспитализациите (вече над 100 хиляди) и на смъртността означиха внезапния покачване, което накара някои икономисти да плануват спад в заетостта през месеците декември или януари, защото от ден на ден американски юрисдикции започнаха да постановат ограничавания на бизнеса, а потребителите започнаха да заобикалят препълнени места като заведения за хранене и места в областта на услугите.

В същото време равнището на безработица се намали по-силно от предстоящото до 6,7% от 6,9% през октомври и при осреднена прогноза на финансовите пазари за по-сдържано намаляване до 6,8 на 100. Въпреки това равнището на безработица към момента е двойно по-високо от предпандемичното най-ниско равнище от 3,5%.



Трябва също по този начин да се има поради, че трайният спад на равнището на безработица през последните месеци от априлския пик от 14,7% включва и хора, които неправилно се класифицират като "трудово заети, само че отсъстващи от работа " поради коронавирусната рецесия и хора, работещи на ненапълно работно време по разнообразни стопански аргументи. Частният бранш генерира през ноември 344 хиляди нови работни места, като в това време бяха съкратени близо 100 хиляди работни места в обществения бранш. Голяма част от съкращенията в държавния бранш са свързани с преброяването в Съединени американски щати през 2021 година, което беше анулирано поради пандемията.

След края на първата вълна на коронавирусната пандемия бяха възобновени 12,3 млн. работни места, което е малко над половината съкратени над 22 млн. американци през тази пролет, като броят на безработните американци през ноември доближи 10,7 милиона по отношение на 5,8 милиона през февруари - тъкмо преди началото на коронавирусната пандемия. 21,8% от заетите лица в Съединени американски щати са работили през ноември от у дома по отношение на 21,2% през октомври.

Междувременно 14,8 милиона души оповестиха, че не са в положение да работят, защото работодателят им е затворил или изгубил бизнес заради пандемията, като техният брой е неизменен по отношение на октомври. От тях 13,7% са получили най-малко някакво форма възнаграждение от техните работодатели. Около 3,9 милиона от лицата, които не бяха включени в работната мощ през ноември, бяха възпрепятствани да търсят работа заради пандемията, по отношение на 3,6 милиона през октомври.

Като цяло днешните слаби данни като че ли удостоверяват опасенията на някои икономисти и анализатори, че идващите едно или две тримесечия стопанската система на Съединени американски щати може внезапно да забави растежа или даже още веднъж да се свие, преди да последна мощен отскок на по-късен стадий през 2021 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР