Американската фармацевтична верига CVS Health Corp отправи оферта за придобиване

...
Американската фармацевтична верига CVS Health Corp отправи оферта за придобиване
Коментари Харесай

CVS предлага повече от $66 милиарда долара за Aetna

Американската фармацевтична верига CVS Health Corp насочи оферта за придобиване на третата по величина здравноосигурителна компания в Съединени американски щати Aetna Inc. Предложението е за повече от 200 $ на акция или общо над 66 милиарда $, оповестяват добре осведомени източници, представени от Reuters.

В случай, че стане факт договорката ще сплоти един от най-големите мениджъри на аптеки и фармацевтични оператори в страната с един от най-старите здравни застрахователи, чийто бездънен бизнес варира от работодателското опазване на здравето до държавните проекти в цялата страна.

Консолидацията на опазването на здравето е известен път за застрахователите и аптеките, които са под натиска на държавното управление и огромните корпораци да понижат възходящите медицински разноски.

Мениджърите на аптеки като CVS договарят за цените на медикаментите в проектите за здравно обезпечаване с работодателите, а през последните години са все по-настъпателни в договарянията за цените с фармацевтичните компании.

Те постоянно реализират разнообразни типове отстъпки от производителите на медикаменти в подмяна на включването на техните медикаменти във формулярите с по-ниски съпътстващи заплащания.

Свързването с Aetna би могло да обезпечи на CVS по-голямо въздействие в договарянията за цените с производителите на медикаменти. Но то би я подложило и на по-голям антитръстов надзор.

Сделката също по този начин би помогнала да се противодейства на натиска върху акциите на CVS след спекулации, че Amazon.com се готви да навлезе на пазара на медикаменти, като употребява своята голяма платформа за електронна търговия, с цел да отнеме пазарен дял от обичайните аптеки.

Двете компании, които си партнират интензивно от години, разискват договорката от месеци. Преговорите се водят на най-високо равнище, само че съответните елементи още се договарят.

Все още не е ясно каква част от офертата е под формата на пари в брой и каква на акции, само че поради пазарните стойности на CVS и Aetna от 77 милиарда $ и 54 милиарда $, евентуално забележителна част е в акции. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР