Американската фармакологична компания Vir Biotechnology обяви, че е получила 55

...
Американската фармакологична компания Vir Biotechnology обяви, че е получила 55
Коментари Харесай

Американци разработват антитяло вместо ваксина за грип

Американската фармакологична компания Vir Biotechnology разгласи, че е получила 55 млн. $ финансиране от държавното управление на Съединени американски щати като поддръжка за създаването на ново лекарство - антитяло против грип, предадоха международните организации.

Очаква се до края на тази година то да навлезе в междинен стадий на изпитвания. Многогодишният контракт на компанията с Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA) разрешава евентуални вложения в размер до 1 милиарда $ от държавното управление за създаване на медикаменти против зараждащи инфекциозни болести, включително и грип.

Vir Biotechnology дружно с GSK създаде лекарството против COVID-19 sotrovimab по време на Коронавирус пандемията, напомнят специалисти.

„ Договорът с BARDA ще ни помогне да се подготвим против бъдещи пандемии -  разяснява основният изпълнителен шеф на Vir Джордж Скангос. - Ние създаваме това антитяло освен като артикул за посрещане на пандемия, само че тъй като то ще може да отбрани огромен брой хора, които не са съответно предпазени от имунизацията, тъкмо както при Коронавирус “, добави той.

Докато имунизациите против грип към този момент съществуват и се ползват, компанията чака новото лекарство да се насочи към хора, които не създават съответен имунен отговор, като да вземем за пример по-възрастните - групата на 65 и повече години.

Експерти напомнят, че грипът е причина за 82 000-170 000 хоспитализации в Съединени американски щати през грипния сезон 2021-2022 година, съгласно предварителните оценки на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC). Грипната интензивност в страната е най-вече сред декември и февруари, макар че грипните вируси се популяризират през цялата година. Това обуславя и огромния интерес към новото лекарство.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР