Американската Екселерейт Енерджи Инк. и Овергаз Инк. обявиха, че са

...
Американската Екселерейт Енерджи Инк. и Овергаз Инк. обявиха, че са
Коментари Харесай

Овергаз подписа с щатска компания меморандум за доставки на газ

Американската " Екселерейт Енерджи Инк. " и " Овергаз Инк. " оповестиха, че са се споразумели да работят за доставка на регазифициран полутечен природен газ (ВПГ, или LNG) на планувания терминал във Вльора, Албания. Двете компании са подписали меморандум, който планува двете страни да договорят доставката на до 1 милиарда куб. метра регазифициран ВПГ годишно за 10 година, оповестява.

Проектът на " Екселерейт " за терминал във Вльора ще помогне за диверсификацията на синьото гориво освен за България, само че и за прилежащи страни в района. Терминалът във Вльора ще се свърже с Трансадриатическия газопровод посредством газопровода Вльора-Фиер. " За доста страни в южния кулоар на Европа гъвкавият достъп до ВПГ е жизненоважен за енергийната им сигурност. Проекти като Терминала за полутечен газ във Вльора са отговор на незабавните енергийни потребности на България и други балкански и европейски страни, свързани посредством Южния газов кулоар ", разяснява Оливър Симпсън, вицепрезидент „ Търговия “ на " Екселерейт ". Той показва, че съглашението с " Овергаз " е " първото от поредност, които ще дадат решение за неналичието на диверсифицирани доставки в района. "

Светослав Иванов, изпълнителен шеф на " Овергаз ", дефинира подписването на това съглашение като " свръхестествен образец за напредъка по пътя към енергийна диверсификация и енергийна сигурност в Европа и по-специално на Балканите “. „ Доволни сме, че започваме работа с водеща компания в промишлеността като " Екселерейт ", акцентира Иванов.

Настоящото съглашение идва след предишни меморандуми сред " Екселерейт ", " Снам ", " Албгаз " и сред " Овергаз " и " Албгаз ", чиято цел е да се употребява капацитетът за съдействие при построяването на газопровод от Терминала във Вльора до другата газова инфраструктура в Албания.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР