Американската Екселерейт Енерджи Инк.“ и Овергаз Инк.“обявиха, че са се

...
Американската Екселерейт Енерджи Инк.“ и Овергаз Инк.“обявиха, че са се
Коментари Харесай

Овергаз се споразумя с американци да доставя по 1 милиард куб. м втечнен газ за 10 години -

Американската „ Екселерейт Енерджи Инк. “ и " Овергаз Инк. “обявиха, че са се споразумели да работят за доставка на регазифициран полутечен природен газ (ВПГ, или LNG) на планувания терминал във Вльора, Албания. Двете компании са подписали меморандум, който планува двете страни да договорят доставката на до 1 милиарда куб. метра регазифициран ВПГ годишно за 10 години.

Проектът на " Екселерейт " за терминал във Вльора ще помогне за диверсификацията на синьото гориво освен за България, само че и за прилежащи страни в района. Терминалът във Вльора ще се свърже с Трансадриатическия газопровод посредством газопровода Вльора-Фиер.

„ За доста страни в южния кулоар на Европа гъвкавият достъп до ВПГ е жизненоважен за енергийната им сигурност. Проекти като Терминала за полутечен газ във Вльора са отговор на незабавните енергийни потребности на България и други балкански и европейски страни, свързани посредством Южния газов кулоар ", разяснява Оливър Симпсън, вицепрезидент „ Търговия “ на " Екселерейт ".

Той показва, че съглашението с " Овергаз " е " първото от поредност, които ще дадат решение за неналичието на диверсифицирани доставки в района. “

Светослав Иванов, изпълнителен шеф на " Овергаз ", дефинира подписването на това съглашение като " свръхестествен образец за напредъка по пътя към енергийна диверсификация и енергийна сигурност в Европа и по-специално на Балканите “.

„ Доволни сме, че започваме работа с водеща компания в промишлеността като " Екселерейт ", акцентира Иванов.

Настоящото съглашение идва след предишни меморандуми сред " Екселерейт ", " Снам ", " Албгаз " и сред " Овергаз " и " Албгаз ", чиято цел е да се употребява капацитетът за съдействие при построяването на газопровод от Терминала във Вльора до другата газова инфраструктура в Албания.

Групата Овергаз е основана през 1991 година " Овергаз " е най-голямата българска частна компания в региона на природния газ с водещи позиции в развиването и даването на инфраструктурни услуги в региона на газификацията. Дейностите на групата обгръщат цялата верига на изследване и развиване, доставка, систематизиране и продажба на природен газ на едно и на дребно. „ Овергаз Инк. “ АД е най-големият самостоятелен снабдител и участник на пазара на природен газ. Компанията първа придобива достъп до инфраструктурната мрежа, с което открива пътя за пазарна либерализация. Част от групата е " Овергаз Мрежи “ - най-голямата газоразпределителна компания в България, която все още дава услуги на повече от 81 000 крайни клиенти, има над 2500 km газопроводи в България и има проекти за бързо разширение в близко бъдеще.

" Екселерейт Енерджи " (Excelerate Energy, Inc.) е компания за ВПГ със седалище в Съединени американски щати, а точно в Удландс, щата Тексас. Основаната през 2003 година от Джордж Б. Кайзер " Екселерейт " дава интегрирани услуги, свързани с ВПГ - от регазификация от плаващи терминали (FSRU) до създаване на инфраструктура за доставка на ВПГ. Екселерейт има представителства в Абу Даби, Антверпен, Бостън, Буенос Айрес, Чатограм, Дака, Доха, Дубай, Хошимин, Манила, Рио де Жанейро, Сингапур и Вашингтон.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР