Американската армия се изтегли от Сирия по особен начин. Конвой

...
Американската армия се изтегли от Сирия по особен начин. Конвой
Коментари Харесай

Сирийци замеряха с храна изтеглящ се конвой на САЩ, войници остават да пазят петрола

Американската войска се изтегли от Сирия по необикновен метод. Конвой с военна техника в североизточната част на страната бе замерян с плодове и обсипван с обиди, до момента в който преминаваше през град Камишли по пътя към Ирак, написа " Гардиън ".

Според Би Би Си по транспортните средства са мятани и картофи. Конвоят с над 100 единици се изтегля след решение на американския президент Доналд Тръмп, чийто ход отвори пътя за турска военна интервенция в Сирия. Той настояваше, че това е част от уговорката му да се оправи с " безкрайните войни " и да " върне бойците вкъщи ". В реалност част от тях ще се прегрупират в Ирак и ще се приберат, само че други ще останат да се борят с " Ислямска страна " от Ирак, а критици предизвестяват, че поради разположението си те ще са в доста по-лоша позиция.

Противопоставянето на джихадистката формация, чиито членове към момента работят в изолирани територии на Сирия, бе главният мотив за обединението със считаните от Турция за терористи кюрдски бойци YPG.

Президентът съобщи пред кореспонденти, че " дребна група " ще остане, с цел да пази петролните залежи и други запаси в североизточната част на страната (това удостовери и министърът на защитата Марк Еспър). Сенаторът републиканец Линдзи Греъм, един от най-верните съдружници на Тръмп, само че и досегашен съперник на изтеглянето, промени мнението си по-късно известие и стартира да поддържа решението на президента.


" Не сме казвали, че ще ги пазим "

Тръмп и през вчерашния ден отбрани решението си за изтеглянето. След като преди няколко седмици упрекна YPG, че не подкрепили Съединени американски щати във Втората международна война, той попита реторично: " Къде е съглашението, което споделя, че би трябвало да останем в Близкия изток до края на човешката история, до края на цивилизацията, с цел да защитим кюрдите? Никога не сме казвали това. "

Еспър, който през вчерашния ден кацна на необявено посещаване в Саудитска Арабия, съобщи, че оставащите сили ще би трябвало да " работят със SDF (Сирийските демократични сили, чийто гръбнак са YPG), с цел да не позволяват " Ислямска страна " до тези петролни залежи ". Това, евентуално, ще ускори у кюрдите чувството, че след няколко години битка против " Ислямска страна " те са предадени. Освен това изтеглянето няма да е цялостно и на юг, по границите с Израел и Йордания, където има дребен брой американски бойци и където са съсредоточени и ползите на Иран във войната.

Наблюдателни пунктове

Кюрдски бойци обявиха, че турската войска се е изтеглила от " безвредна зона " край границата - изискване, което сложи Анкара, с цел да не бъде възобновена интервенция " Извор на мира " против тях. " Паузата " (както я назовава Турция) в интервенцията е до през днешния ден вечерта, 22 ч. българско време, само че не е известно дали фактически е имало цялостно евакуиране, както желаят турските управляващи. Президентът Реджеп Тайип Ердоган се чака да разиска през днешния ден въпроса с съветския си сътрудник Владимир Путин, с който ще се срещне в Сочи.

Анкара в това време разгласи, че ще сложи " наблюдателни пунктове " в елементи от Сирия, които е овладяла. Иран, съдружник на сирийския режим, само че и сътрудник на Турция във формата на " гарантите " от Астана (търсещи решение за Сирия), осъди решението.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР