Американистът Александър Левин смята, че САЩ нямат достатъчно сили и

...
Американистът Александър Левин смята, че САЩ нямат достатъчно сили и
Коментари Харесай

В Китай стартира главният конгрес на петилетката: ще хвърлят ли предизвикателство към Си Дзинпин американските агенти

Американистът Александър Левин счита, че Съединени американски щати нямат задоволително сили и запаси, с цел да повлияят на обстановката в Китай

Заплашена ли е Поднебесната от своя лична „ Перестройка “

Китайците обичат две неща: цифровата символика и проучването на аргументите за разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. Сегашното управление на Поднебесната империя закачи интервала на „ перестройката “ на Горбачов в съзнателна възраст и помни доста добре: северните съседи бяха международна суперсила, която в доста връзки превъзхождаше Съединени американски щати – и внезапно тази империя „ увехна за три дни “. Оставяйки след себе си цивилен войни по периферията си, див бандитизъм и шепа прозападни олигарси, които изкупиха промишлеността на безценица.

Повтарянето на сходен сюжет е призрачен сън за китайските патриоти. В последна сметка, в случай че желаете, могат да се намерят паралели сред сегашната КНР и Съветския съюз от 80-те години: закъснение на икономическия напредък, горещи точки по периметъра (например Тайван), а в столицата има пласт либерали, които са откровено уверени: „ Нека следваме образеца на Съединените щати - ще живеем толкоз богато, колкото американците. "

И всички тези разрушителни процеси започнаха в Съюз на съветските социалистически републики, както се счита, на XX конгрес на Комунистическа партия на Съветския съюз през 1956 година Тогава одиозният водач Никита Хрушчов клейми " сталинските репресии ", което провокира разединение в международния социалистически лагер и за първи път провокира подозрения: толкоз ли е добър нашият режим? След това системата стартира постепенно да деградира, до момента в който не рухна през 1991 година...

И в този момент, от 16 октомври до 22 октомври 2022 година, Конгресът на Комунистическата партия на Китай (ККП) с следващ номер XX ще се организира в Пекинската зала на народа – и номерът е като на оня от Хрушчов. В същото време американците подлагат страната на не по-малък напън от Москва по време на Студената война.

В края на краищата Китай е единственият състезател, чийто стопански капацитет през последното десетилетие, съгласно някои методики на пресмятане, е надминал този на Съединени американски щати и Вашингтон не може да си разреши да загуби хегемонията си.

Но има и разлика. Сега Народната република се ръководи не от волунтариста Хрушчов или капитуланта Горбачов, а от последователя на националния суверенитет – президента Си Дзинпин. Управлява два мандата – 10 години. Изглежда, че е доста. Но създателят на КНР Мао Цзедун държеше кормилото повече от четвърт век, а Дън Сяопин, при който страната стартира да се трансформира в международен водач, - съвсем 15 години.

И двамата са считани в Китай за най-великите исторически персони. Така че и Си Дзинпин би желал да влезе в този мавзолей. И в това време да приключи своите промени и най-сетне да „ отвърже “ Пекин от проамериканския глобализъм, трансформирайки страната в един от водачите на новия многополюсен свят.

И остава единствено един, изглеждащ напълно дребен проблем - според традицията /и Устава на ККП/, генералният секретар на Комунистическата партия, какъвто е Си в този момент, би трябвало да бъде определен (или преизбран) от същия Конгрес на ККП за идващите пет години.

Военни “ и „ Комсомолци “

Ако погледнете юбилейния конгрес през очите на самия Китай, тогава, наподобява, няма нищо съдбоносно.

- Настроението на трудещите се е приповдигнато! - споделя един от съветските предприемачи, който непрекъснато живее в Пекин, в изявление за kp.ru. - Или, казано съществено, нямаше изключително неспокойствие през седмицата преди събитието. В града бяха сложени няколко щанда за 20-ия конгрес, няколко транспаранта бяха окачени на околовръстните пътища: „ Нека се обединим към Централния комитет на комунистическата партия, чието ядро е другарят Си Дзинпин “. И това е всичко. Дори в новинарските излъчвания на китайските медии тази тематика съвсем не свети.

Като цяло, към този момент няма изненади. Но, въпреки това, в Съюз на съветските социалистически републики, в навечерието на 20-ия конгрес надали някой е очаквал сензации...

Самата процедура също наподобява рутинна. В Китай към 90 милиона души са членове на ККП. Именно те делегират на конгреса 2296 души - представители на партийните организации на всички равнища. Кой ще гласоподава е ясно... въпросът е единствено - за кого?

Китай е доста затворена страна, там не е всекидневно да се показва обществено опълчване на " главната линия ". Но, несъмнено, и там има противоположни политически кланове. Условно могат да се нарекат " боен " и " комсомолски ".

Първите са последователите на суверенитета и партньорството с Русия, което обезпечава на Пекин благонадежден гръб в навечерието на решителна борба със Съединените щати. Неформалният водач на тази група е Си Дзинпин. Той - ето едно " съвпадане " - е и ръководител на Централния боен съвет на КНР (основният орган за командване на армията).

А вторият клан, този на комсомолците, в противен случай, е за партньорство със Съединени американски щати. През 80-те години капиталистическите предприятия на новия Китай постоянно пораждат под управлението на юношески трудови отряди и комсомолските сдружения, а по-активните младежи с наслада са поканени на Запад и „ обработени “. Точно както направиха с нас по-късно.

Днес тези хора са милионери, които са забогатели от търговията със Съединени американски щати и Европейски Съюз и не желаят да губят облаги. Те са подкрепени от част от партийните елити, защото сходни бизнеси по традиция бяха „ покровителствани “ от служители, които получаваха обилно заплащане за застъпничество.

Ако всичко това ви звучи като налудничави теории на конспирацията, можете да прочетете публикация в New York Times от 2013 година Разказва се по какъв начин един от стълбовете на глобализма, JPMorgan Chase, от дълго време е зает в загадка стратегия, наречена „ Синове и дъщери “. Роднини на авторитетни фигури от ККП и на китайски предприемачи „ ненадейно “ получиха положителни позиции в тази финансова конструкция. Там те последователно се поквариха и се трансфораха в идеални сътрудници за въздействие на Съединени американски щати...

Кланът на „ комсомолците “ обаче има „ доказателства за правотата “. През 2000-те години, когато връзките сред Съединени американски щати и Китай бяха безоблачни, междинният годишен напредък на китайския Брутният вътрешен продукт от време на време надхвърляше 10%. През идващото десетилетие Си Дзинпин идва на власт и растежът на Брутният вътрешен продукт едвам надвишава 5%. А в този момент е и още по-ниско.

И се пробвайте да обясните, че системата на глобализма, дружно със международната търговия, се разпаднаха, рецесията обгръща в една или друга степен всички развити страни и „ живеенето като при Барак Обама “ никога към този момент няма да работи.

Така че може ли някой от тях да провокира другаря Си на идния конгрес?

Сценариите на провокацията

„ По време на какъвто и да е прелом, обвързван със свалянето на първото лице, вижте какво е правил лицето номер 2 и къде се е намирало по това време. В краен случай - № 3 или 4 ”, написа съветският мъдрец Дмитрий Галковски.

Такъв човек - съгласно една версия - неофициалният водач на клана на " Комсомолците " - има. Това е актуалният китайски министър председател Ли Къцян, който в действителност в действителност през 1993-98 година оглавява китайския комсомол. А през годините в университета негов началник беше Ли Инин, нещо като локалните „ Гайдар и Чубайс “, един от архитектите на приватизацията и „ отвореността към Запада “ през 80-те години, които доведоха световните корпорации в Китай.

И още една детайлност: съгласно слуховете, измежду въпросите на конгреса е отстраняването на Ли Къцян и одобряването на нов човек на премиерския пост, по-лоялен към " военния " клан. Засега той си разрешава да не е склонен с другаря Си за всичко. Например в една от обществените си речи министър-председателят изрази противоречие с ръководителя във връзка с периодите и вероятностите за унищожаване на бедността в Китай (проект, който Си Дзинпин смята за приоритетен).

Разбира се, болшинството от делегатите на конгреса са за Си Дзинпин, той не може да бъде надвит в открита борба. Следователно за Запада има най-малко два разновидността за нечестна игра.

1. Заговор на елитите. Тук няма нищо невероятно - да вземем за пример, точно вследствие на заговора на най-близките му съратници през 1964 година " скъпият и обичан " Хрушчов беше пенсиониран. Не е изненадващо, че малко преди конгреса в американските обществени мрежи се появиха подправени вести за „ ареста на Си Дзинпин “ – нещо доста сходно на сондиране на почвата.

2. Открит боен конфликт. „ До хълбока си “ Китай има своя лична " Украйна ", проамериканския Тайван. Ако " инцидентно " да вземем за пример, се потопи китайски транспортен съд в Тайванския проток, Пекин ще бъде заставен да отговори. И в случай че в навечерието на конгреса на КПК избухне война, резултатите и от двете въобще няма да са явни...

Вместо заключения: мнението на специалиста

Ярослав Левин, претендент на историческите науки, американист:

В момента Съединени американски щати нямат запаси за " образуване на прелом "

- Разбира се, груповият Запад ще се интересува от това, което се случва в Китай. В момента обаче нямат благоприятни условия за интензивно въздействие върху обстановката: американците нямат задоволително сили и запаси. Вашингтон и неговите съдружници са прекомерно заети с енергийната рецесия и " украинския въпрос ", който не могат да разрешат в своя изгода към този момент шест месеца.

И най-после, към момента ръководещата Демократическа партия на Съединените щати популяризира августовското посещаване на ръководителя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван като „ огромна алегорична победа за Америка и Запада в Азия “. Изглежда, че това е всичко, на което Белият дом беше кадърен и е евентуално 20-ият конгрес на ККП да протече „ по проект “.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР