Америка - такава, каквато не я познаваме - не на

...
Америка - такава, каквато не я познаваме - не на
Коментари Харесай

Покорител на Килиманджаро от Солт Лейк Сити откри изложба

Америка - такава, каквато не я познаваме - не на небостъргачите, а на удивителната природа, на планини, водопади, изгреви и залези, е видял през обектива си българинът Павел Благев. В десетки снимки той е показал своята Америка в изложбата, която беше открита през вчерашния ден, 4 юли, в изложбената зала на Националната гимназия по приложни изкуства „ Свети Лука “ в София. Авторът я е озаглавил „ Мигове от красива Америка “ и не инцидентно е избрал за откриването датата 4 юли - Деня на независимостта на Съединени американски щати.

Заедно със брачната половинка си Албена, пътешественикът е уловил доста красиви моменти от изменящата се природа, в непрестанно „ преследване на светлината “, както показа той пред „ Труд “. Не е излагал преди фотографиите си, само че с един кадър от Голямото езеро в Минесота печели премията за пейзажна снимка в конкурс на Фотографското сдружение на Съединени американски щати. „ В нашия щат Юта има доста планини, каньони, само че няма вода и това доста ми липсва “, сподели той. Снимал е залези от Хаваите, индианци от резерват в Минесота и Юта, пустините в Южна Юта и други естествени хубости.

Страстта по фотографията се заражда инцидентно, откакто със брачната половинка му Албена купуват хубава камера за внуците. „ Тогава живеехме в Минесота, а децата в Юта. Те стояха две седмици при нас, само че не демонстрираха интерес към фотографията и ние с Албена какво да вършим - взехме решение да снимаме “, показа Павел.

Отнема му две години, до момента в който стартира да „ схваща “ опциите на професионалната камера. Двамата с Албена усвояват на частни уроци тънкостите на техниката. Установяват, че това занятие ги успокоява.

„ Като снимаш, не мислиш за работа и проблеми, вторачваш се само дали ще има хубав залез, слънце - безконечната битка за светлината. Избрах пейзажите, тъй като ние толкоз бързаме да живеем, да се борим с проблемите, че забравяме по какъв начин ухаят розите, а има толкоз красиви неща, които нищо не изискват “, сподели още Павел.

Той похвали жена си Албена, която му е била прелестен помощник. „ Като фотографирам, тя търси с телефона си най-хубавия ракурс. Когато очаквам изгрева, още е мрачно и не знам от кое място ще игрее слънцето, би трябвало да се местиш и Албена нормално ми оказва помощ да се ориентирам по-добре с едно географско приложение в телефона си “, описа Павел.

Идеята за изложбата е на техната другарка Владина Цекова, тв сценарист и PR специалист. Окуражава двамата да създадат галерия. „ Дъщеря ни Деница също ни строи да създадем изложбата. Владина провежда отпечатването, обезпечи залата, подреди фотосите и се пошегува, че й се наложи да бъде и куратор на изложбата “, сподели през смях Павел.

Двамата с Албена бяха подготвили и признателност към екипа на „ Труд “, за „ най-хубавата публикация, написана за тях “. Една от картините беше рамкираната публикация за тях двамата във в. „ Труд “, която беше изложена като експонат и даже пред нея се снимаха посетителите.

Събитието почетоха техни другари, фенове, пътешественици. Дойде доктор Емилова, при която те вървят два пъти на курс по гладолечение, вследствие на което Павел смъква към 50 кг и не помни за всички здравословни проблеми. Албена го съпровожда и предходната година двамата добиват храброст да изкачат връх Килиманджаро на 65 години.

На откриването пристигнаха и писателката Юлиана Антонова - Мурата от Япония, която показва третата си книга „ Сан ранг Япония “, и Мира Радева, с която се срещат на премиерата на книгата й “Любовен разказ. “ Беше и пътешественикът Петър Ванев, който изминава пешком 4340 км по популярния Тихоокеански хребетен път в Съединени американски щати и разказва в две книги естествените хубости на Америка. Дойде и Боби Илиев, който изминава два пъти също пешком 1500-те километра на „ Японското Камино “ - Shikoku Henro - японски нравствен поклоннически маршрут, минаващ през 88 свещени будистки храма.

В словото си на откриването Владина Цекова благодари на шефа на НГПИ „ Свети Лука “ Лили Балева за това, че е отворила необятно вратите на гимназията и на просторната изложба за Павел Благев.

„ Поисках да създадем тази галерия, тъй като, когато кажем Америка, мислим за бизнес, пари, Холивуд, Ню Йорк, Сан Франциско, Калифорния, Лас Вегас, казина... Но ние не познаваме красивата Америка с всичките планини, водопади, реки и във фотосите на Павел аз видях тъкмо тази хубост “, сподели Цекова.

Тя предложения на сцената дъщерята на Албена и Павел - Деница и тримата им внуци Сам, Пол и Матю, които бяха пристигнали от Солт Лейк Сити особено за изложбата. „ От разказите на Албена и Павел знам, че внуците им доста харесват България “, сподели Цекова.

„ Дъщеря ми Деница е медицински шеф на болница и ме строи да работя по изложбата си “, сподели на сцената разчувствуван Павел. Той честити празника на американците 4 юли.

„ За нас Америка е огромна работа - разяснява той. - Отидохме там и освен се образовахме, само че и финансово се стабилизирахме, децата ни се изучиха. В Америка отделят доста средства за техните естествени паркове, това е нещо грандиозно. “

„ Аз желая да кажа с помощта на кого вървим на пътешествия и заснехме тези хубости “, сподели разплакана Албена и предложения на сцената доктор Емилова. „ Тя ни върна здравето, на нас и на още доста други хора - добави Павел. - Никога не сме мислили, че ще имаме мощ да катерим планини. Благодарение на доктор Емилова аз изживявам втора младост, оправих си коляното, отслабнах 50 кг, това е необикновено. Сега отиваме отново при нея, за трета поредна година. “

„ Павел освен не си смени колянната става, само че и захвърли апарата за дишане, който включваше всеки ден, дори есента изкачи Килиманджаро. Албена не беше с проблеми, само че беше компактно до него в клиниката единствено с цел да го поддържа. Павел се възроди от мъртвите с помощта на непримиримост, воля и дебелоглав за живот “, сподели доктор Емилова.

Павел благодари на брачната половинка си Албена за това, че морално го е подкрепяла при фотосите. „ За зимните картини ставаш в 4 часа сутринта, на открито е минус 15 градуса мраз и би трябвало да вървим пешком да снимаме. Казвам й, през днешния ден слънце няма да изгрее, я да си остана в леглото, а тя вика: „ Не, не, в случай че не отидем, в никакъв случай няма да знаем какво е. За една от фотосите 4 уикенда сме ходили, до момента в който стана един кадър “. Той благодари и на Владина Цекова, без която тази галерия не би се осъществила

Изложбата ще продължи единствено седмица, заради претовареност на Албена и Павел Благеви. „ Искаме отново да отидем при доктор Емилова в Боровец “, споделиха те.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР