Амбициите на България да се утвърждава като енергиен център в

...
Амбициите на България да се утвърждава като енергиен център в
Коментари Харесай

Радев: Амбициите на България за енергиен център в региона трябва да се градят на иновативни технологии

Амбициите на България да се утвърждава като енергиен център в нашия район би трябвало да се градят и на внедряването на нови новаторски и екологични технологии. Това съобщи президентът Румен Радев на среща на „ Дондуков “ 2, отдадена на опциите за извличане и предпазване на сила от възобновими източници у нас.

Срещата е продължение на дейната работа с водещи представители на университетските среди в страната, които изследват най-ефективните решения за България в подтекста на прехода към чиста сила. В диалога присъединяване взеха министърът на енергетиката Росен Христов, заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков , ректорите на Минно-геоложкия университет и Техническия университет – София проф. Ивайло Копрев и проф. Иван Кралов, както и проф. Георги Тодоров, декан на Факултета по индустриални технологии и началник на „ Национален център по мехатроника и чисти технологии “ към ТУ – София.
 
„ Държавите, които съумеят да реализират рационални решения за предпазване на силата, ще държат ключа към бъдещето на енергетиката “, уточни президентът. По думите му страната ни има всички естествени дадености , нужни за екологично извличане и предпазване на сила, и са нужни дълготрайна визия и навременни решения в тази посока.
 
Държавният глава акцентира, че Маришкият басейн би трябвало да продължи да бъде енергиен център на страната ни с внедряване и  разрастване на нови технологии, при опазване на заетостта на работещите в енергийния комплекс.
 
Участниците в срещата бяха единомислещи, че пред България има вероятност за произвеждане и предпазване на чиста сила на конкурентни цени, а страната не трябва да абдикира от уговорката си да обезпечи самостоятелност на българската енергетика от външни фактори. Президентът изрази убеденост, че в разговор с Министерството на енергетиката, изследванията на водещите български университети за ефикасни решения в енергетиката ще продължат. Румен Радев акцентира още, че представителите на университетските среди могат да разчитат на поддръжката на президентската институция в тази тенденция.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР