Амазония е на изчезване. Природните ѝ богатства привличат фирми за

...
Амазония е на изчезване. Природните ѝ богатства привличат фирми за
Коментари Харесай

Един уникален свят, застрашен от изчезване

Амазония е на изгубване. Природните ѝ благосъстояния притеглят компании за дърводобив, златотърсачи и наркокартели. Безогледното заличаване на девствената природа и изтребването на коренните поданици не вълнува съвсем никого.
Първият опит на немския публицист Томас Фишерман да откри контакт с коренните поданици бил несполучлив. Войниците, ситуирани в района поради новите прояви на насилия, отказали да го позволен до резервата, в който живее народът на тенхаримите. Няколко дни по-късно той въпреки всичко съумял да беседва с един техен представител - млад боец на име Мадареюва. Тогава журналистът въобще не предполагал, че тази негова среща ще сложи началото на дългогодишно изследване с безчет пътувания до тропическите гори по поречието на река Амазонка, по време на които му се налагало да спи из горите дружно с коренните поданици тенхарими и да се храни като тях с месо от маймуни.
Така се появила книгата " Последният владетел на гората ", написана като роман на младия Мадареюва. 21-годишният войник разрешил на някогашния бразилски сътрудник на вестник " Ди Цайт " да го съпровожда на всички места и го показал на старейшините на племето.
Избиват коренните поданици
В продължение на 4 години Томас Фишерман пътувал из района по поречието на река Амазонка, с цел да се вижда с Мадареюва и хората от народа тенхарим. През това време той ставал очевидец на радикални промени - продължаващото незаконно изсичане на тропическите гори от огромни земевладелци и компании за дърводобив непрекъснато свива предпазената територия на тенхаримите.
Навремето тази етническа група наброявала 10 хиляди души, а през днешния ден са останали единствено към 900 нейни представители. Ако унищожаването на тропическите гори продължи със същите темпове, до 10-15 години мястото, на което те живеят през днешния ден, ще бъде напълно обезлесено, споделя журналистът, а това ще отнеме виталното пространство на тенхаримите.
" Светът няма никаква визия за това какъв брой бързо изчезва Амазония ", споделя Томас Фишерман и прибавя, че на доста места в региона се избиват цели племена от коренното население. Виновни за това са тези, които са заинтригувани от естествените благосъстояния на района - дървосекачи, златотърсачи, земевладелци и наркокартели. Съдбата на тези изчезващи нации е известна единствено на малко на брой и съвсем никой не се интересува от тях, споделя създателят.
Никой не се вълнува от тях и в Бразилия
Темата за коренното население на Амазония не интересува изключително даже самата Бразилия, нито пък е тематика за социална полемика в тази страна.
" Установих, че там има доста дребен интерес към тематиките, свързани с Амазония ", споделя създателят. Нерядко даже го питали за какво изобщо се интересува от този въпрос, тъй като в Бразилия имало надалеч по-вълнуващи райони.
Фишерман обаче е на друго мнение. Той твърди, че от коренното население може да се научат доста неща – и най-много - по какъв начин днешните хора са длъжни да почитат природата. След 4 години и безчет срещи с представителите на застрашения от изгубване народ журналистът твърди, че за него е било огромна привилегия и чест да се потопи в културата на този народ - и на един свят, заплашен от изгубване.
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР