Amazon оглави нова класация за най-скъпите компании в света през

...
Amazon оглави нова класация за най-скъпите компании в света през
Коментари Харесай

Две от най-скъпите глобални компании са в Европа. Ето кои са

Amazon оглави нова ранглиста за най-скъпите компании в света през 2023 година

Нейната ѝ стойност се прави оценка на 299,28 милиарда $, макар че през миналата година е намаляла с 51 милиарда $, отбелязва Euronews.

В изследване, оповестено от изданието за финансови разбори, американският колос в електронната търговия се изкачва в класацията и изпреварва миналогодишния отличник Apple, който загуби 16% от цената си до 297,51 милиарда $.

Гугъл заема трето място, като усилва цената си с съвсем 18 милиарда $ по отношение на предходната година и доближава 231,38 милиарда $.

Логично, Съединени американски щати са най-представената страна в Топ 20 на класацията, като съставляват половината от включените в нея компании на обща стойност към 1,5 трилиона $.

Най-голямата неамериканска компания е южнокорейската софтуерна компания Samsung, която заема шесто място с 99,66 милиарда $.

Европа участва единствено два пъти в Топ 20, като и в двата случая това се дължи на Германия: Стойността на Deutsche Telekom от 62,93 милиарда $ я слага на 11-о място, а компанията за първокласни коли Mercedez-Benz е на 16-о място с 58,8 милиарда $.

И въпреки всичко, макар лимитираното си наличие, европейските страни и компании са мощно застъпени в по-широкото изследване на TradingPedia. Изданието открива, че единствено 30 от 195 страни имат марки в международния лист на 500-те най-големи компании, като съвсем половината от тях (14) са европейски.



Монопол върху огромните марки

Съединени американски щати и Китай са безапелационни водачи на международната сцена, като на тях се падат надлежно 202 и 79 от 500-те най-големи марки.

При разглеждане на Топ 100 повече от половината (53) са от Съединени американски щати, а 22 са от Китай.

Германия има седем марки в Топ 100, следвана от Япония с шест, Южна Корея с четири и Обединеното кралство с три.

Кои са най-големите промишлености

Когато се преглеждат промишленостите като цяло, банковото дело господства, съгласно TradingPedia: към 14,2% от всички марки в топ 500 са компании за банкови и финансови услуги, а 10% са в търговията на дребно.

 



Въпреки това, когато се преглежда общата стойност, технологиите и търговията на дребно излизат отпред, като софтуерните марки съставляват към 13,4% от общата стойност на 500-те най-големи компании, а комерсиалните - 13,2%.

Не всяка страна има потенциала да сътвори огромна комерсиална марка, а по-големите стопански системи нормално имат преимущество в това отношение.

Въпреки това международно приети марки могат да се появят в разнообразни краища на света, а в някои случаи по-малките стопански системи съумяват да основат известни марки обратно на всички упования: Финландските телефони Nokia и мексиканската бира Corona са единствено две от тях.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР