Amazon е известна като компания, която взима решения на базата

...
Amazon е известна като компания, която взима решения на базата
Коментари Харесай

Стратегията на Безос за вземане на най-трудните решения

Amazon е известна като компания, която взима решения въз основата на данни. Но основният изпълнителен шеф Джеф Безос съобщи, че колосът за електронна търговия тренира чиновниците си да схващат, че някои решения би трябвало да се вземат с вътрешно чувство.

" Трябва да осъзнаете, че вземането на решения не е еднообразно за всички ", сподели Безос на церемония вечер този месец, която се организира в Ню Йорк, проведена от FIRST - световна неправителствена просветителна организация в областта на STEM науките.

За да разберете разликата, споделя Безос, задайте си два елементарни въпроса: " Какви са последствията от това решение? " и " Това решение обратимо ли е? ".

Обратими решения

Според основателя на Amazon множеството решения са с дребни последици и са обратими. Те могат да се вземат бързо с съществуването на данни и от младши екипи. Ако извършите неверното решение, изяснява Безос, цената е ниска.

Големите компании могат да станат по-малко динамични, когато дребни, обратими решения се вземат посредством " огромен консенсусен развой ". Дори в случай че това не е най-хубавият ход, бързата реакция въпреки всичко ще ви помогне да сте пред конкуренцията. " Цената на това да бъдеш муден е толкоз по-висока, в сравнение с цената да достигнеш до верния отговор ", счита Безос.

Той приказва за механизма за взимане на решения и в предходни писма към акционерите на компанията. В едно от 2016 година милиардерът споделя: " Повечето решения евентуално би трябвало да се вземат с някъде към 70% от информацията, която ви би трябвало. Ако чакате постигане на 90%, в множеството случаи евентуално ще сте се забавили ".

Използването на този механизъм може да даде опция за изява на по-неопитните служащи. " Щом установите, че рискът от взимане на несъмнено решение е невисок, тогава по всевъзможен метод го направете сами ", споделя Безос.

Необратими решения

Необратимите решения изискват повече внимание. " Тези решения с огромни последствия би трябвало да се вземат от старши експерти, обособени лица или дребни екипи ", споделя Безос.

Старшите ръководители на Amazon постоянно проучват необратими и решаващи решения. В тези обстановки е уместно " да се употребяват доста мудни процеси на взимане на решения ", изяснява Безос, който шеговито назовава себе си " шеф на бавните решения ".

Той показва тези типове решения като " еднопосочни порти " в писмо от 2015 година В него той написа: " Ако минете през нея и не ви харесва това, което виждате от другата страна, не можете да се върнете там, където преди сте били. ".

" Ние дадохме зелена светлина за Amazon Prime в последна сметка се основава на вътрешен глас ", дава образец Джеф Безос. В някои случаи данните няма да ви дават явен отговор, изключително когато се пробвате да се извършите нещо, което в никакъв случай преди не е било правено.

" Нямаше нито един финансово рационален човек, който да поддържа решението да пуснем Amazon Prime. Нула. Всяка таблица показваше, че това ще бъде злополука ", спомня си Безос и добавя: " Значи това трябваше да се направи с вътрешна вътрешен глас ".

Тези решения, прибавя Безос, доколкото знам, те не могат да бъдат направени аналитично, а би трябвало да се вършат с вътрешния глас.

Макар че постоянно би трябвало да се вземат огромни решения с вътрешния ти глас, той би трябвало да бъде осведомен за вашите лични правила. Принципите на Amazon да вземем за пример включват хрумвания като слагане на клиента преди всичко и надграждане от името на клиента.

" Събирайте колкото се може повече данни, потопете се в тези данни, само че след това би трябвало да вземете решение със сърцето си ", поучава Джеф Безос./money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР