Ама, че сте глупави!“, както би казал Рене Артоа от

...
Ама, че сте глупави!“, както би казал Рене Артоа от
Коментари Харесай

Васил Терзиев като Павлик Морозов

„ Ама, че сте глупави! “, както би споделил Рене Артоа от „ Ало, ало! “. Това, дето в деня на жертвите на комунизма и нацизма Васил Терзиев жигосах комунизма в България, казвайки: „ няколко генерации са погубени от комунизма у нас… “, не е следващата изцепка на криейтив пиара на Промяната, а опит да се смъкна от дневен ред изцепката със „ София приказва, Васил слуша “, която стана мотив за нестихващи насмешки няколко дни поред.

 

И сполучливо! Сега към този момент не приказват, че Васил е „ Ушев “, а му се смеят, че жигосва цялата си рода, чийто освен биологичен, само че и бизнес артикул е самият той. Потомък и правоприемник на пречистен клан от Държавна сигурност – острието на комунистическия тоталитаризъм, – Терзиев се мъчи да застане на главата си, приемайки позата надали не на отстъпник.

 

Това разяснява за " Трибюн " Иван Стамблов - Сула.

Всъщност Васил Терзиев не е нищо повече от характерен представител на породата си. И, не: това не е порода на надъхани комунисти, правилни синове на пролетариата и революцията, доблестни бойци на тихия фронт, не е. Тази порода е доста антична и се състои от хора, които са преуспявали, нагаждайки се към настоящите идеологически течения.

Още когато Константин приключва гоненията по отношение на християните и стартира да дава привилегии на църквата, късноантичното население стартира всеобщо да се християнизира. Породата е надушила от кое място е задухал новият вятър и бърза да опъне платната си. Когато страната освобождава монасите от налози и военна тегоба, империята се покрива от хиляди манастири, цялостни със смирени и набожни тарикати.

Историята за Балканджи Йово е доста красива (макар и малко брутална), само че нещата не са ставали тъкмо по този метод. В Османската империя са имали разбиране от верска толерантност, обаче всички немюсюлмани били облагани с налог джизие, а правоверните се употребили и с други привилегии. И ето по какъв начин тогавашните представители на Породата всеобщо се помохамеданчили, станали правоверни. На изток целунали пантофката на падишаха, само че Запад помагали на Инквизицията да лови вещици.

С идването на руската войска, за чийто монумент се разправяме към този момент 30 години и още не можем да се разберем какво да го вършим, ветровете задухали от нови направления. Станало настоящо да си антифашист и (още по-хубаво!) – болшевик. Създала се стройна система на привилегии, спрямо която индийците с техните касти приличали на разпасана команда. Породата бързо се преориентирала. Наред със съселяните на слезлите от горите партизани, към мекото на баницата вдигнали поход и тарикатите от Породата. Те били най-ревностни. Скоро изобличили партизаните като предатели и „ врагове с партиен билет “, разправили се с тях и взели всичко за себе си, оставяйки единствено неколцина любимци на Съюз на съветските социалистически републики за цвят и историческа романтика.

В днешно време представителите на Породата са прогресивни, умни и красиви. Развиват „ стартъпи “, съчувстват на „ страданията “ на хомосексуалистите, а най-инициативните от тях сами стават хомосексуалисти. Готови са на всичко, с цел да бъдат „ в крайник с времето “.

Ако Втората международна война беше свършила по другия от двата вероятни метода, всички по-сетнешни привилегировани дейни борци срещу фашизма и капитализма през днешния ден щяха да са едни стегнати нацисти за знамение и приказ. Родата на Васил Терзиев нямаше да е от Държавна сигурност, а щеше да е от ГЕСТАПО и щеше да пожъне безусловно същите професионални триумфи. Въпрос на обстановка. Сериозният, амбициозният човек е задължен да не изпада от мейнстрийма.

Когато тази Порода трябваше да потвърди лоялността си към комунистите, тя не се притесняваше да се отхвърля публично в „ Държавен вестник “ от своите родители (напр. Богомил Райнов, поради което е облечен в доверие и става шпионин). Но се отхвърлиха и доста други, отказваха се всеобщо. В моето детство (1970-те) още се отказваха, помня.

Една от перлите на руската комунистическа агитация е Павлик Морозов – действителна персона, дете, предало личния си татко на болшевиките.

Днес Васил Терзиев назова своите родители и родственици от Държавна сигурност „ ужасни нарушители “, които са „ умъртвили и потъпкали “ светлите български мозъци в науката, предприемачеството и политиката и са изгубили окончателно техните достижения „ за десетки години напред “.

Не, Васил Терзиев не съобщи родителите и фамилията си, не промени на тяхната природа. Напротив – удостовери тази природа по решителен метод. Това е природата на Породата, за която приказваме. Преди 1989 бяха комунисти, в този момент са демократи; преди бяха интернационалисти, в този момент са глобалисти; преди се занимаваха с репресии, в този момент са либерали. Те постоянно са едни и същи – непоклатими колони за разгласи, върху които всяко време лепи своите афиши. Какво са отговорни колоните, че афишите на времената са толкоз разнообразни и постоянно дори спорни? Колоните тежат на мястото си и ще създадат всичко това да не се промени. Да не забравяме, че и Путин стартира като поддръжник на евродемократа Елцин, обаче времената се смениха и залепиха други афиши.

Не бързайте да съдите Васил Терзиев. Той е подобен, тъй като по този начин би трябвало, а не заради някоя своя волност. Ако се беше кандидатирал за кмет на Париж през 17 век по времето на Луи XIII, несъмнено щеше да е мускетар, пръв роялист и зложелател на англичаните и хугенотите.

 

Освен това мисля, че Картаген би трябвало да бъде опустошен.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР