Алтернативен бюджет 2020 представи Институтът за пазарна икономика, в който

...
Алтернативен бюджет 2020 представи Институтът за пазарна икономика, в който
Коментари Харесай

Нови инвестиции и по-ниски данъци за бюджет 2020 предлагат от ИПИ

Алтернативен бюджет 2020 показа Институтът за пазарна стопанска система, в който предпочитани са новите вложения и успеваемостта на разноските.
Представената от държавното управление макрорамка допуска опазване на ситуацията. Така заключи числата в бюджета на ръководещите основният икономист на ИПИ Лъчезар Богданов и посочи – малко по-висок растеж на потреблението на домакинствата; най-малък растеж на инвестициите; учреден евентуално на предстоящи еврофондове, най-малък растеж на износа, малко по-голям – на вноса, обвързван с по-високо потребление; ниска инфлация; ниска безработица; таванът на заетостта съгласно ръководещите е достигнат; без основна смяна в непознатите инвестиции; задържане на темповете на кредитиране на компании и семейства на малко по-ниски равнища, в сравнение с в последните няколко месеца. " Такава прогноза е спорна " , безапелационен е Лъчезар Богданов.
" Европейска комисия и МВФ понижиха прогнозите си за растежа, както на международната стопанска система, по този начин и в еврозоната и има настройка и очакване, че не всичко се развива добре в международната стопанска система и това ще се отрази и на България ", обърна внимание той и акцентира, че " в кратковременен проект, когато има закъснение на икономическата интензивност, това се усеща повече в приходите, в сравнение с в разноските, тъй че според по какъв начин се случва този занимателен напредък, разнообразни данъчни и осигурителни доходи могат да намалеят по друг метод ".
И в прогнозата, и в разбора на прогнозата на Европейска комисия се приказва за дълбоки структурни проблеми в развитите стопански системи в еврозоната, застаряване на популацията, намаляваща работна мощ, закъснение от върховите достижения на науката, софтуерните нововъведения и също така – тежки регулации на продуктовите пазари и пазарите на труд в Европейски Съюз, уточни той. По думите му комерсиалните войни не са маловажни и в случай че има пренаписване на разпоредбите, от това ще пострадат всички, или най-малко ще би трябвало да се приспособяват, а Еврозоната – в най-голяма степен.
Отражението върху бюджета Богданов вижда във утежняване на икономическите индикатори на страната - първо засягане на експортноориентираните предприятия, евентуално стесняване на личен състав, закъснение растежа на заплатите, повече неприятни заеми на засегнатите, по-лоши упования, което води до по-малко ползване на семействата, по-ниски вложения в частния бранш поради предстоящи по-лоши времена.
Другата визия
Има и различен сюжет – нови вложения биха могли да компенсират някои от предстоящите шокове и да доведат до повече работни места и да задържат релативно високия ритъм на повишаване на заплатите, а банките да задържат темпа на кредитиране и да има повишаване на потреблението и повече доходи от Данък добавена стойност и осигуровки, означи Богданов. Той е безапелационен, че " този сюжет - с повишаване на частните вложения, повишаване на приходите и повишение на конкурентоспособността и по-бързо доближаване, е точно сюжетът, за който ИПИ счита, че държавното управление би трябвало да работи със всички свои политики, в това число с бюджета ".
" Виждаме, сподели той за държавния уравновесен бюджет - че данъчните доходи порастват със същия ритъм като повишаването на Брутният вътрешен продукт за идната година, което ни кара да се съмняваме в това до каква степен има повишение на събираемостта " и добави, че и разноските също порастват с подобен ритъм, като изключим покупката на изтребителите. " Има заложено увеличение на обществените вложения, само че ние се съмняваме, че ще бъде осъществено със същия ритъм. За събираемостта на приходите трябваше да бъде заложен по-висок растеж на приходите ", уверен е Богданов.
Според ИПИ на по-преден проект в бюджета би трябвало да бъдат два целта - успеваемост на разноските и нарастване на частните вложения в предложение на обществени услуги. " Важно е разноските да отидат за реализиране на резултата ", безапелационен е Богданов. Според него някои, в случай че не множеството разходни стратегии на ръководещите, не дават отговор на този аршин. " Вероятно задачата за тях е активността, а не възстановяване на благосъстоянието и напредък на стопанската система и догонване на по-богатите страни ", разяснява той.
" Много от разходните стратегии не е известно за какво съществуват и по-късно Сметната палата, а не някой проверяващ публицист вижда, че задачите не са реализирани ", добави той и заяви, че статистиката за последните 18 години на база отчетите на Сметната палата демонстрира 43% провали при почти половината от одитираните средства.
Богданов уточни и къде спря приватизацията и включването на частния бранш в предлагането на обществени услуги и ръководство – БДЖ, ВиК, Топлофикация, Български пощи, изтъквайки неналичието на промени.

" За поредна година се внася един бюджет и се води различен спор ", обърна внимание Петър Ганев, старши икономист в ИПИ, визирайки болничните и дебата за втората пенсия по какъв начин ще се изплаща. " И двете в бюджета не ги написа. Винаги има външни тематики, които напълно лишават от фокуса върху действителния документ, импортиран в Народното събрание ", добави той.
Съпоставката
В различните бюджети ИПИ постоянно залага на унищожаване на налози или понижаване на налози – нещо, което не сме виждали. Добре че в държавния Бюджет 2020 няма увеличение на данъците, само че общините ще го създадат, означи Ганев. Той изрази утвърждение на плануваното в държавния бюджет повишаване на заплатите, само че и предизвести, че това би трябвало да става там, където има ефикасна администрация. " Да на повишението на заплатите в обществения бранш, само че след солидна промяна , в това число на личния състав ", безапелационни са специалистите на ИПИ.
По отношение на осигурителната система, те оферират намаляване на осигуровките и повече независимост и избор в обезпечаването. По отношение на приходни ограничения, оферират унищожаване на някои налози – върху дивидентите, върху лихвите, върху застрахователните премии; отпадане на някои данъчни облекчения, което подвига приходите генерално с концепцията, че е по-добре оптимално необятна основа, с цел да се поддържат ниски налози с по-малко преференции и облекчения; приемане на механизъм за минималната работна заплата и осигурителните приходи и административна промяна. Според ИПИ има аргумент и за повдигане на прага за регистрация по Данък добавена стойност – на 100 000 лв., т.е. да се удвои.
Финансовият министър след 2015 година пести пари от фонд " Пенсии " посредством разнообразни ограничения като повдигане на осигуровки и прагове, уточни още Ганев и обърна внимание, че по този начин се таксуват работещите с тежестта върху тях. Неговият коментар за бранша на опазването на здравето е: " Много говорене, никакъв резултат - нито има промяна, нито проект за промяна, тъй че остава голям проблем ". По думите му, точно опазването на здравето е сферата, която сега е най-отворена за промени от огромните обществени сфери.
1.5 милиарда лв. е значителен остатък, разяснява още Ганев държавния план. Той означи, че в него преразпределението пада на 37% и уточни за съпоставяне, че ИПИ предлага още по-голям спад - до 35.5, а салдото да е 1.5 милиарда, до момента в който държавното управление за първи път публично залага на нулата с уравновесения бюджет. " Но упованието е тази година да сме на недостиг – забавно какво ще се случи през декември, с цел да стигнем недостиг, тъй като самолетите ги платихме и към момента сме на остатъка, тъй че би трябвало да има съществено харчене през последните месеци, с цел да достигнем заложения недостиг в проверката на бюджета ", добави Ганев.
Това, което се случва в общинските бюджети, на пръв взор наподобява позитивно – има растеж на разходите; общата консолидирана картина демонстрира, че са на излишък; падат просрочените отговорности, уточни още той и посочи, че това не значи, че общините съумяват да изпълнят своите отговорности да поддържат пътищата и прочие Единствено туристическите общини съумяват да осъществят повече лични доходи, означи той и предсказа повдигане на локалните налози, припомняйки, че това става след избори. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР