Алкохолните напитки у нас вече ще са с етикет, показващ

...
Алкохолните напитки у нас вече ще са с етикет, показващ
Коментари Харесай

Сменят етикетите на алкохолните напитки, новите ще указват калориите

Алкохолните питиета у нас към този момент ще са с етикет, показващ какъв брой калории съдържат. Инициативата е на производители на вино и вносители на спиртни питиета, предава Нова телевизия.

Още през 2019 година европейските производители на алкохол взеха решение калорийната стойност на напитката да бъде посочена на бутилката. Това към този момент ще прави и България.

" Решихме да изпреварим законодателството и да дадем положителния образец ", разяснява ръководителят на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски.

" Важно е за всички нас да знаем какъв брой калории консумираме, тъй като всички наши консуматори са все по-отворени към здравословния метод на живот ", изясни ръководителят на " Спиритс България " Ралица Скорчева-Славова.
свързани новини4456преди 22 часа
Диетолози приветстват решението. Призовават да внимаваме с количествата алкохол, изключително в случай че се опитваме да отслабнем или ограничаваме калориите. " Те са носители на по този начин наречените скрити калории, само че и празни калории. Тоест, това е едно гориво. Ние не отчитаме, че в действителност, консумирайки алкохолна напитка, одобряваме и някакви добавени калории към енергийния хранителен импорт ", сподели специалистът по хранене проф. Донка Байкова.

Например - в чаша бира или вино има към 150 калории. Едно огромно уиски обаче ще ни донесе към 250. Не би трябвало да подценяваме и алкохолните коктейли, които постоянно са подсладени. " Те са също задоволително висококалорийни и според от коктейла натоварват доста енергийния импорт ", добави проф. Байкова.

Макар че информацията ще е потребна за потребителя, той не постоянно търси такава. Смяната на етикетите ще става последователно. Тъй като това не е законодателна смяна, тя ще важи единствено за производителите, които непринудено вземат участие в самодейността. " Всяка алкохолна напитка ще има новоизработен етикет. Нашият ангажимент е до края на 2022 година всеки две от три бутилки на рафтовете да носят информация ", посочи Славова.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР