Алкохолната интоксикация е най-често срещаният вид сред всички остри интоксикации,

...
Алкохолната интоксикация е най-често срещаният вид сред всички остри интоксикации,
Коментари Харесай

Над 140 тийнейджъри са стигнали до болница след напиване

Алкохолната интоксикация е най-често срещаният тип измежду всички остри интоксикации, свързани с използването на психоактивни субстанции през второто тримесечие на 2022 година

Близо 80% от записаните случаи на остри отравяния у нас са били свързани с банкет на алкохол, като над 70% от тях са при мъже над 18-годишна възраст, сочат систематизирани данни на Националния център по публично здраве и разбори.

Дали войната в Украйна, последствията от международната Коронавирус пандемия, или възходящите цени на продуктите, услугите и инфлацията като цяло, въздействат на потреблението на алкохол и използването на опиати, занапред ще е предмет на проучвания. Справка с резултатите от данните за второто тримесечие на 2020 година демонстрира, че броят на хората, които употребяват алкохол и опиати до степен на остри интоксикации, пораства: за първите шест месеца на 2022 година до лечебни заведения са стигнали общо 2810 души, от които 379 са прекалили с опиатите, 2278 – с алкохола, а 153 – и с двете. Две години по-рано, на прага на пандемията от Ковид, съвсем триста случаи по-малко са записаните злоупотреби: 2 527.

За интервала април - юни тази година еднакъв брой младежи - девойки и момчета под 15 година, са използвали алкохол до степен на интоксикация: 78 момчета и 70 девойки.

Бройката скача сензитивно при момчетата на възраст 16-18 година, като там най-вече момчета пият: 105 младежи против 52 случая на препили девойки, осведоми Дарик. При интоксикацията с опиати без значение от възрастта прекаляват и момчета, и девойки: 11 момчета против 14 девойки във възрастовата група до 15 година, и 9 момчета и 9 девойки на възраст 16 – 19 година

При възрастните – над 18 година, най-вече мъже се напиват: 1501 против 265 дами в категорията. Наркотиците са присъщи също повече за мъжете над 18-годишна възраст: 226 против 105 дами.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР