Алкохолът убива 3 милиона души всяка година – повече от

...
Алкохолът убива 3 милиона души всяка година – повече от
Коментари Харесай

Алкохолът убива повече от СПИН, катастрофи и насилие взети заедно

Алкохолът убива 3 милиона души всяка година – повече от СПИН, насилието и пътните произшествия взети дружно, разгласи Световната здравна организация (СЗО), като отбелязва, че мъжете са изключително уязвими, съобщи Агенция Франс Прес.

Здравната организация на Организация на обединените нации показва в последния си отчет за алкохола и здравето, че той е виновен за всяка 20-а преждевременна гибел, в това число шофиране под въздействието на алкохол, провокирано от него принуждение и голям брой болести.

На 75% от смъртни случаи поради алкохол са на мъже, написа в документа от 500 страници.

„ Прекалено доста хора и техните фамилии и близки страдат от последствията на нездравословната приложимост посредством принуждение, пострадвания, душевен проблеми, както и заболявания като рак и инсулт “, съобщи шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Време е да се подхващат повече дейности по тази сериозна опасност за развиването на здрави общества “, добави той.

Пиенето е обвързвано с над 200 болести, в това число цироза на черния дроб и някои типове рак.

Злоупотребата с алкохол също така прави хората по податливи на заразни болести като СПИН и пневмония, се отбелязва в отчета.

Трите милиона души, чиято гибел е потвърдено обвързвана с алкохола през 2016-а - последните данни за целия свят, са 5,3% от всички смъртни случаи през тази година.

За съпоставяне ХИВ/СПИН е виновен за 1,8%, пътните произшествия – 2,5%, а насилието – 0,8% от всички починали.

Последните цифри обаче са по-ниски от предходния отчет на СЗО за потреблението на алкохол по света, оповестен през 2014 година

Поради което организацията на Организация на обединените нации вижда „ някои положителни трендове “, като отбелязва намаляването на смъртни случаи, породени от тежко хронично пиене след 2010 година СЗО обаче предизвестява, че общият товар на болесттите и пострадвания от нездравословната приложимост на алкохол е „ недопустимо висок “, изключително в Европа, Северан и Южна Америка.

Оценките сочат, че 237 милиона мъже и 46 млн. дами по света страдат от нарушавания, свързани с използването на алкохол. Злоупотребата с пиенето визира съвсем 15% от мъжете и 3,5% от дамите в Европа, както и 11,5% от мъжете и 5,1% от дамите в двете Америки.

Около 2,3 милиарда души сега се считат за пиячи, което значи, че са употребяват 33 грама чист алкохол дневно – т.е. две чаши вино, огромна бутилка бира, или два шота корав алкохол.

СЗО предизвести още, че използването на алкохол пораства на всички места по света като се изключи Европа, изключително в Китай и Индия, където е регистриран важен растеж.

Агенцията упорства страните да създадат повече, с цел да противодействат на нездравословните практики при приложимост на алкохол, с цел да се реализира задачата – понижаване на световното ползване с 10% сред 2010-а и 2025 г.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР