Алжир гласува за избор на президент. Избирателните секции започнаха работа

...
Алжир гласува за избор на президент. Избирателните секции започнаха работа
Коментари Харесай

Алжир гласува за президент

Алжир гласоподава за избор на президент. Избирателните секции започнаха работа през днешния ден сутринта в 8 часа локално време, съгласно алжирската осведомителна организация АПС.
Първият тур на президентските избори в Алжир се организира на фона на продължаващи всеобщи митинги - предходната сряда хиляди алжирци участваха в демонстрации, с цел да заявяват несъгласието си с изборите в условия, при които представители на "стария режим " ръководят страната.
Независимата национална изборна комисия разгласи цялостната подготвеност на изборните секции за гласоподаване. Тя е уверена, че с помощта на новата система за броене на гласовете опцията за машинация е сведена до най-малко. Общо петима претенденти претендират за най-високия държавен пост в Алжир. Всички те заемаха висши постове по време на ръководството на експрезидента Абделазиз Бутефлика, което провокира недоволството на доста алжирци.
Най-силният претендент е някогашният министър-председател, началник на партията Талая ал-Хурият, 75-годишният Али Бенфлис.
Алжирските управляващи се надяват, че изборите ще сложат завършек на интервала на политическа неустойчивост в страната, който тя претърпява от февруари тази година. В резултат на мощни национални митинги Абделазиз Бутефлика, на власт от съвсем 20 години, беше заставен да подаде оставка на 2 април предварително. Съгласно Конституцията, краткотрайно изпълняващ длъжността държавен началник на Алжир в продължение на 90 дни стана представителя на горната камара на Народното събрание Абделкадер Бенсалах.
Президентът на Алжир се избира с директен избор за пет години и има право да бъде избран отново за различен мандат. Ако е належащо да се организира втори тур, той би трябвало да пес състои 15 дни след оповестяването на резултатите от първия. Според изборната комисия общо 24 милиона жители попадат в изборните описи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР