Алиансът на технологичната индустрия (АТИ), която представлява A1, Yettel, Vivacom

...
Алиансът на технологичната индустрия (АТИ), която представлява A1, Yettel, Vivacom
Коментари Харесай

Телекомите се оправдават за вдигането на цените с практиките в ЕС и искат среща с регулатора

Алиансът на софтуерната промишленост (АТИ), която съставлява A1, Yettel, Vivacom и други софтуерни компании, разгласи предпочитание да стартира договаряния с Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) по отношение на индексацията на цените на услугите. Те са изпратили писмо до КЗП с покана за полемика по отношение на противоречивите клаузи, заяви OFFNews.bg.

От Vivacom и A1 оповестиха, че усилват цената на месечния абонамент с 4.7%, а за клиентите на Yettel нарастването ще е с 9.5%. ОЩЕ: След Vivacom и A1: Yettel също подвига цените Новината за покачването на цените докара до множеството рецензии както от страна на клиентите на трите мобилни оператори, по този начин и от страна на доста институции. Омбудсманът и някои представители на властта приканиха решението за новото покачване да бъде преосмислено.

В поканата си членовете на АТИ показват, че индексацията на цените на техните услуги дава отговор на плануваното в договорите с потребителите, на закона и на европейската процедура. АТИ отново акцентира, че изискванията в договорите са транспарантни и авансово известни, защото са част от самостоятелните контракти и общите условия, които всеки консуматор получава, а общите условия са и публично-достъпни на интернет-страниците на операторите.

„ Данните за показателя на потребителските цени се разгласяват в средата на януари, което е и причина операторите да правят индексацията в интервала на февруари-март ", се споделя в позицията им. От асоциацията декларират още, че пазят и позицията, че „ клаузите са уравновесени и не разрешават самоволно и безотговорно увеличение на цените, каквото се следи във връзка с множеството артикули и услуги, формиращи потребителската кошница “.

" Най-важният мотив на АТИ е обвързван и с практиката на Европейски Съюз. Подобни клаузи участват в договорите на оператори от редица страни в Европейски Съюз. Тяхната легитимност е доказана от Съда на Европейския съюз с решението по дело С-326/14 ", написа още в писмото.

От АТИ напомнят, че неколкократно са проверявани от КЗП, която не е установила несъгласие със закона, не ги е намерила за неравноправни и не ги е забранявала. „ Не са налице справедливи учредения и никакви други промени в събитията, които да обосноват смяна в позицията на КЗП “, се споделя в позицията им.

“Обръщаме внимание, че при първата оповестена от операторите индексация през 2021 година, КЗП проучва законосъобразността й като постанови само, че операторите нямат право да приложат директно показателите за две години, и удостовери законосъобразността на индексацията в останалата й част. Нещо повече, в границите на последвалия правосъден надзор, съдът също не доближи до заключения за неравноправност на клаузите за индексация ”, написа в писмото.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР