Али Акбар Салехи и Алексей Лихачов Начало на дейностите по

...
Али Акбар Салехи и Алексей Лихачов Начало на дейностите по
Коментари Харесай

В Иран започна строежът на АЕЦ Бушер 2


Али Акбар Салехи и Алексей Лихачов

Начало на дейностите по изкопа за главните здания на иранския план за построяването на още два реактора към прелюдия в употреба през 2011 година първи енергоблок на АЕЦ " Бушер " дадоха във вторник генералният шеф на " Росатом “ Алексей Лихачов и вицепрезидентът на Иран и президент на Организацията по атомна сила на страната Али Акбар Салехи.

Според контракта за АЕЦ " Бушер 2 ", подписан през ноември 2014 година, спомагателните блокове ще са с обща мощ от 2100 мегавата и ще са ВВЕР-1000, които руснаците водят като потомство " 3 плюс “.

През септември 2016 година бе положен " първият камък “ за строителството, след което се правиха подготвителни действия на площадката, допълват от съветската държавна корпорация. Сегашният ров на процедура вкарва плана в същинската му реализация.

Първият блок на АЕЦ " Бушер " бе приключен от съветската компания, след дългогодишно спиране и отвод от предходния реализатор, което наложи вземането на истински инженерни решения за приспособяването на наличното към този момент съоръжение.

На церемонията по първата копка на новите две мощности Лихачов е определил работещата към този момент нуклеарна мощ като " знак " на руско-иранското съдействие и " знак за нашето потомство и за поколението на нашите деца ". По думите му АЕЦ " Бушер " с създадените близо 25 милиарда кВтч има сериозен принос към иранското стопанска система.

" Дейностите вървят по график и дори малко преди посочения период. Надявам се, че след седем години ще бъдем очевидци на въвеждането в употреба на този енергоблок, а след две години ще бъде осъществено въвеждането в употреба и на Трети енергоблок на АЕЦ “, съобщи в формалното си слово Али Акбар Салехи, представен в известието на " Росатом ".

След церемонията Лихачов е показал пред публицисти, че съветската компания е подготвена да разисква с Иран тематиката за модулни реактори с дребна и междинна мощ. " Крайно значима за нас се явяват и неенергийни нуклеарни тематики като нуклеарната медицина, селскостопански технологии, доставката на прясна вода. Можем да предложим и услуги по медоринзация на неатомни електроцентрали ", уточни шефът на " Росатом ", запитан за новите благоприятни условия за съдействие сред двете страни в региона на мирния атом.

Салехи също подчертава върху вероятностите за внедряване на модулни реактори. " Важен фактор е, че забележителна част от територията на нашата страна е пустиня и това ни принуждава да мислим за дребни реактори ", сподели представителят на Иран, представен от съветската организация ТАСС.

" Ако се ограничим единствено до огромни блокове, ние ще би трябвало да строим единствено по крайбрежията на Персийския залив или на Каспийско море и от там да пренасяме електрическата енергия, което не е доста преференциално. Беше ми прелестно да чуя за опциите на Русия в региона на реакторите с дребна или междинна мощ, ние ще разгледаме тази въпроси дружно ", добавя Салехи.

Иранската нуклеарна стратегия се чака да е в центъра на диалозите сред президента на страната Хасан Рохани и съветския държавен глава Владимир Путин, който в сряда престегна на публично посещаване в Техеран. В диалозите ще се включи и азерският президент Илхам Алиев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР