Алергиите са често срещан здравословен проблем не само при хората,

...
Алергиите са често срещан здравословен проблем не само при хората,
Коментари Харесай

Хранителни алергии при кучета

Алергиите са постоянно срещан здравословен проблем освен при хората, само че и при животните. Повечето ги предизвиква околната среда - полени, треви, инсекти, паразити, лекарства, само че и храни.

Същност на питателните алергии при кучето

Алергиите се предизвикват при случаи, когато имунната система разпознае някое вещество като опасност, която би трябвало да отстрани. Имунният отговор води до инфекциозен развой в организма и се усещат доста признаци, като сред тях може да има и такива, които директно заплашват живота.

Хранителните алергии при кучетата съставляват съвсем 100 % от всички алергични реакции и най-често се демонстрират ненадейно, откакто дълго е одобрявана някоя съставна част в храната, която в множеството случаи е протеин.

Интересен факт е, че четириногите домашни любимци развиват хранителна алергия като преди този момент дълго са се хранили с една и съща храна.

Симптоми на хранителна алергия при кучето

Най-често кучетата, които развиват хранителна алергия, имат и кожни проблеми. Те се показват в зачервени сектори по кожата, сърбежи, обриви, плешиви петна в козината, щедро рухване на косми. Те страдат и от хронични възпаления на ушите.

Други признаци, които се демонстрират постоянно, са диария и повръщане, само че в случай че липсват други прояви, кучето просто има нетърпимост към дадена храна, само че не и алергия.

Диагностициране на хранителна алергия при кучето

 Хранителни алергии

Преди да се сложи диагноза, най-добре да се изключат други аргументи - алергии към околната среда, инспекция дали признаците не се дължат на реакция към паразити и други.

Диагноза се слага постепенно и мъчно, защото би трябвало да се следи животното и да се изключват последователно други аргументи.

Кръвни проби също може да се създадат, само че нормално те се обработват в Германия и по тази причина са скъпи.

Лечение на хранителна алергия при кучето

Откриването на алергена при опашаткото е първата стъпка в лекуването, която постоянно се оказва най-трудна. Нужно е хранене сред 8 и 12 седмици с една и съща храна и наблюдаване, с цел да се дефинира какво провокира проблемите. Трудността идва от това, че цялото семейство прецизно би трябвало да съблюдава правилото на домашния питомец да не се дава безусловно нищо друго, с цел да не се провали наблюдението.

Може да се дава храна, която съдържа единствено един протеин, който е хидролизиран, и един въглехидрат дружно с витамините, минералите и нутриентите, които основават пълноценната диета на кучето. Хидролизиран протеин е този, който е изработен, тъй че имунната система да не го разпознава като съставката, към която реагира. При алергия към пилешко месо примерно, животното ще понесе добре хидролизиран пилешки протеин.

Въз основа на наблюденията след пробния интервал най-вероятно ще се продължи със същата храна. При някои четириноги диетата остава до края на живота, само че при други алергията е единствено към един или два протеина, а другите може да се ядат умерено.

Храните, които влизат в такива диети, нормално не са вкусни и основават проблеми при храненето на четириногия домакински любим.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР