Алексей Навални се завърна в Русия от Германия и е

...
Алексей Навални се завърна в Русия от Германия и е
Коментари Харесай

Навални беше арестуван на летището след завръщането си в Русия

Алексей Навални се завърна в Русия от Германия и е арестуван на летището, заяви Федералната работа за осъществяване на наказванията в Русия, представена от съветски и международни организации.

„ На летището в Шереметиево чиновници на отдел за търсене на оперативния отдел на Федералната работа за осъществяване на наказванията в Русия в Москва задържаха Алексей Навални, наказан условно, който е в листата за търсене от 29 декември 2020 година за голям брой нарушавания на изпитателния период “, съобщи ФСИН. По-нататъшната мярка за неотклонение за Навални ще бъде избрана от съда, до момента в който до решението на съда той ще бъде в ареста, отбелязва ведомството.



По-рано Навални съобщи, че има намерение да се върне в Русия на 17 януари, до момента в който ФСИН разгласи, че възнамерява да го задържи, защото съдът би трябвало да реши дали да размени условната му присъда с действителна заради " злонамерени нарушавания " на условната присъда.

Навални има две условни присъди. Първата - по делото „ Кировлес “, е обвързвана с заграбване на повече от 16 милиона рубли, а втората е по случая „ Ив Роше “ по обвиняване за кражба на над 30 милиона рубли.

ФСИН се базира на публикация в списание “Лансет”, основана на материали от немската клиника “Шарите”, от която съгласно службата следва, че от изписването на Навални на 20 септември до 12 октомври „ всички последици от заболяването му са отминали “. В тази връзка той и юристът му са били известени за нуждата да се явят пред наказателно-изпълнителния инспекторат. В случай на отсъствие ведомството е уведомило, че може да предприеме дейности.

През декември Следственият комитет образува ново наказателно дело против Навални за огромна машинация. Според него, от 588 милиона рубли, събрани под формата на дарения за плановете му, над 356 милиона рубли са изхарчени от Навални за персонални цели. Опозиционерът отхвърля всички обвинявания като политически стимулирани.

Пред кореспонденти в самолета от Берлин Навални сподели, че не се опасява от арест при идването си в Москва.

“Да ме арестуват? Това е невероятно, аз съм почтен човек. Чувствам се жител на Русия, който има цялостното право да се върне у дома”, сподели Навални.

“Това е най-хубавият миг за последните пет месеца. Чувствам се отлично. Най-накрая се връщам в родния си град”, сподели опозиционерът пред публицисти, купили места в същия аероплан, отвеждащ го назад в Москва.

Навални и неговите съдружници преглеждат тези дейности като опити за попречване на завръщането му и насърчи поддръжниците да се срещнат с водача на опозицията през днешния ден вечерта, когато той кацне на московското летище „ Внуково “.
Снимка: Ройтерс
Повече от 2 000 души обявиха във „ Facebook “, че възнамеряват да го посрещнат, макар че температурите в Москва се движат към -20 градуса по Целзий.

Няколко деятели от втория по величина съветски град Санкт Петербург, които пътуваха до Москва, с цел да поздравят Навални, обявиха, че са били спрени от полицията на гарата и летището в града.

Във Внуково имаше засилено полицейско наличие, заяви Агенция Франс Прес, откакто управляващите предизвестиха, че всеобщи събития няма да бъдат позволени заради рестриктивните мерки поради ковид.

Вътре бяха сложени барикади, с цел да се блокира гледката към зоната за идващи. Медии не бяха позволени вътре в летището. Московските прокурори предизвестиха в петък да не се взе участие в “публичното събитие”, проведено на летище „ Внуково “, като обявиха, че то не е позволено. Видеоклипове, споделени в обществените мрежи, демонстрират, че полицията за битка с безредиците е ситуирана пред летището.

При идването си в Москва, полетът с кремълския критик назад до Русия бе отклонен от московското летище „ Внуково “ до летище „ Шереметиево “ поради натрупалите се негови поддръжници и медии.

Руската полиция задържа четиримата най-близки съдружници на Навални на московското летище, където трябваше да се срещнат с него при завръщането му от Германия, заяви Агенция Франс Прес.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР