Алексей Навални е най-видното лице на руската опозиция срещу режима

...
Алексей Навални е най-видното лице на руската опозиция срещу режима
Коментари Харесай

„Аз съм в най-черната част от черния списък“: Навални и отношенията му с Путин

Алексей Навални е най-видното лице на съветската съпротива против режима на президента Владимир Путин. Кампаниите на неговата група разкриха корупцията на съвсем всяко равнище на съветската страна - постоянно ориентирани против самия президент, а съвсем смъртоносното му отравяне и лишаването му от независимост направи личността му разпознаваема за милиони по света.

 

Навални се утвърди като водач на опозицията в Русия, създател на Фондацията за битка с корупцията и „ затруднение “ за Путин, откогато той бе определен за президент през 2012 година

 

Статия от Wall Street Journal от 2013 година разказва Навални като „ индивида, от който Путин се опасява най-вече “, което по подигравка на ориста може да е помогнало за култивирането на известността му в Русия.

 

„ Аз съм в най-черната част от черния лист “, сподели Навални пред Journal през 2013 година, отбелязвайки, че обществените му изяви постоянно са забранявани или строго цензурирани от формалните съветски медии.

 

„ Понякога ми се коства, че има дребен вманиачен човек в Кремъл, който работи за мен. Сравнително малко хора гледат такива излъчвания. Но защото те го не разрешиха, в този момент има милиони руснаци, които се чудят „ Кой е той? “, отбелязва опозиционерът. 

 

В поредност всеобщи митинги Навални и съидейниците му приканват руснаците да се обедеинят против Владимир Путин. 

 

„ За да напусне Путин, ние би трябвало да сложим нашите изцяло законни претенции. За да си тръгне Путин, не е нужно да разрушаваме и палим магазини или нещо сходно, хората би трябвало да излязат и да покажат волята си, да покажат, че те са силата. Не ме е боязън. Ние сме болшинството, ние сме властта в тази страна и виждаме страха им, усещаме страха им “, споделя Навални.

 Той упреква президента Путин, че „ изсмуква кръвта от Русия посредством феодална страна, концентрираща властта в Кремъл “. Тази патронажна система, твърди той, е като „ царска Русия “. 

„ Мисля доста неприятно за „ Единна Русия “. Единна Русия е партията на корупцията, партията на мошениците и крадците. И дълг на всеки родолюбец и жител на страната ни е да направи по този начин, че тази партия да бъде унищожена “, споделя Навални. 

  

Въпреки че не съумя да се изправи против Путин в президентската конкуренция, гласът му резервира силата си за доста руснаци и той остана опасност за Кремъл. 

 

Навални говореше на уличния език на по-младите руснаци и го използваше за мощен резултат в обществените медии. Неговата Фондация за битка с корупцията (ФБК) разкри детайлности за корупция в длъжностните лица.

 

Отравянето на Навални

 

През август 2020 година е изработен опит за убийството на Алексей Навални посредством отравянето му с нервнопаралитичното вещество „ Новичок “.

Путин отхвърли обвиняванията и поддържаше познатата тематика, че Навални е сътрудник на Запада.

 

„ Кой въобще има потребност от него? “, сподели съветският президент на тазгодишната си конференция.

 

Руският опозиционер оцеля като по знамение. Седмици наред той се възстановяваше под грижите на лекарите в берлинската болница " Шарите ". От болничното си легло той постави основите на най-ужасяващото си следствие до момента, което назова „ Дворецът на Путин “, което се концентрира върху голям първокласен замък на съветското черноморско крайбрежие, за който се твърди, че е подарен на Путин от богати сътрудници.

 

 

 

Видеото е гледано над 100 милиона пъти. Посланието на Навални беше, че партията на Путин е цялостна с „ мошеници и крадци “. Кремъл го отхвърли като „ псевдоразследване “, а Путин го назова „ скучно “, отричайки изказванията. По-късно предприемачът милиардер Аркадий Ротенберг, един от най-близките другари на Путин, сподели, че това е неговият личен замък.

  

След възобновяване си Навални смая света, като сподели, че ще се върне в Русия. „ Русия е моята страна, Москва е моят град, липсват ми “, написа той в Инстаграм.

 

Документалният филм „ Навални “

 

През 2022 година излезе документалният филм „ Навални “ на режисьора Даниел Роър с присъединяване на Алексей Навални, брачната половинка му Юлия и българският публицист Христо Грозев.

 

Дори компликациите, през които минава Навални са съчетани с необикновено развлечение. Самият той има смелостта да се забавлява с новината, че отровата е намазана по шевовете на сините му гащи.

 

„ Не осъзнаваме какъв брой сме мощни. За да победи злото, е нужно единствено положителните хора да не вършат нищо “, споделя Навални в края на кино лентата, в отговор на молбата на Роър да насочи обръщение към своите съграждани в Русия.

 

„ Съпругът ми е в пандиза единствено за това, че споделя истината, брачният партньор ми е в пандиза единствено за това, че пази демокрацията. Алексей, бленувам за деня, в който ти ще бъдеш свободен, а нашата страна ще бъде свободна. Бъди мощен, обич моя “, споделя брачната половинка на Навални Юлия.

 

Лентата завоюва Оскар за най-хубав документален филм. В речта си при приемането на премията режисьорът Даниел Роър я посвети на Навални и на „ всички политически пандизчии по света “.

„ Алексей, светът не е не запомнил твоето жизненоважно обръщение към всички нас. Не можем, не би трябвало да се опасяваме да се противопоставяме на диктаторите и авторитаризма, където и да надигнат глава “, каза Роър.

 

 

Войната против Украйна

 

Руският опозиционен водач Алексей Навални заема ясна и безапелационна позиция по отношение на войната в Украйна, като я назовава „ експанзията на Путин “. Той се афишира за ценене на интернационално приетите граници на Украйна от 1991 година и отплата за вредите, породени от войната.

„ Какви са границите на Украйна? Същите като тези на Русия – интернационално приети и избрани през 1991 година Ние, Русия, също ги признахме тогава. Русия би трябвало да признае тези граници в този момент. Тук няма какво да обсъждаме. Почти всички граници в светът е инцидентен и провокира нечие неодобрение. Но не можем да се борим да ги променим в двадесет и първи век. В противоположен случай светът ще потъне в безпорядък “, споделя той.

 

Навални предлага „ да оставим Украйна на мира и да ѝ позволим да се развива по този начин, както желае нейният народ “, което значи „ да спрем експанзията, да прекратим войната и да изтеглим всички съветски войски от територията на Украйна.

  

По думите му Русия би трябвало да търси допустими способи за компенсиране на вредите, нанесени на Украйна, дружно със Съединените щати, Европейския съюз и Обединеното кралство, като вдигне рестриктивните мерки за нейните петрол и газ, само че като част от приходите от износа на въглеводороди се употребяват за отплата.

 

Руският опозиционер също по този начин предлага следствие на военни закононарушения в съдействие с интернационалните институции.

 

Навални акцентира, че ще бъде „ освен добре за Русия и нейния народ, само че и доста потребно за тях войната да бъде прекъсната допустимо най-скоро, защото това е единственият метод да стартираме да вървим към унищожаване на глобите, връщайки тези, които са напуснали, възобновяване на бизнес доверието и стопански напредък. "

Навални се застъпва за „ разглобяване на режима на Путин и неговата тирания, в идеалния случай посредством свободни общи избори и привикване на конституционно заседание “.

 

Той също по този начин предлага основаването на парламентарна република в Русия, „ учредена на промяна на властта посредством почтени избори, самостоятелна правосъдна система, федерализъм, локално самоуправление, цялостна икономическа независимост и обществена правдивост “.

 

Източник bTV

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР