Александрина Михайлова, сопрано на 23 години от Школата на Райна

...
Александрина Михайлова, сопрано на 23 години от Школата на Райна
Коментари Харесай

Млада българска надежда от Школата на Райна Кабаиванска печели място в Академията на Ла Скала

Александрина Михайлова, сопрано на 23 години от Школата на Райна Кабаиванска , се пребори в три тура с 430 претенденти за място измежду спечелилите в състезанието за млади оперни артисти на Ла Скала в Милано. Елитното жури, ръководено от шефа на оперния спектакъл Доминик Мейер, избра 10 млади дарования, които да се образоват в Академия Ла Скала в идващите 2 години. Този конкурс през 1960 година печели и самата Райна Кабаиванска. Именно от Ла Скала стартира нейната дълга и блестяща международна кариера.

Първата среща на Александрина с Райна Кабаиванска е през 2016. Тогава осемнадесетгодишната ученичка от Шумен идва в столицата на прослушване за XVI Международен майсторски клас на Маестра Кабаиванска, проведен от Нов български университет. Кураж за тази стъпка й вдъхват вокалната педагожка от родния град Недка Телбизова и пианистката Вивиана Груданска. Безспорните вокални качества на Александрина й печелят място в класа. Завършва го сполучливо, взе участие в Гала концерта на лауреатите в Софийската опера. Получава стипендия, с която да приключи междинното си обучение и да научи италиански език. Получава и повеля да отслабне, защото „ в наши дни по международните подиуми, с изключение на талантлив и звучен, би трябвало и да си слаб и хубав “. Година по-късно на прослушването за идващия мастерклас Александрина се явява с тапия, с съществени знания по италиански и минус 20 кг. Пухкавото малко момиче се е преобразило в елегантна, одухотворена госпожица с отчетливо театрално наличие.

От 2017 до 2021, с изключение на присъединяване в майсторските класове в Нов български университет, младото сопрано учи целогодишно с Райна Кабаиванска в Музикален институт „ Веки – Тонели “ в Модена. Фокусът е върху рационализиране на певческата техника, развиване на артистичната интерпретация и подбора на подобаващ репертоар. Стипендиите за обучение и престояване на Александрина в Италия се обезпечават от Фонд „ Райна Кабаиванска “ в Нов български университет с партньорството на „ Фантастико “, „ Америка за България “ и Столична община. Една от годишните стипендии е събрана от дребна група другари - млади български бизнесмени - фенове на изкуството на Райна Кабаиванска и адмиратори на триумфа на Майсторския клас в Нов български университет.

Успоредно с образованието си в Италия, Александрина печели награди от състезанията „ Гена Димитрова “ (Плевен) и Premio Etta e Paolo Limiti (Милано). Дебютира в зала „ България “ в концерта „ Тенорите на Райна Кабаиванска “, във Филхармоничния спектакъл на Верона с концертно осъществяване на „ Бохеми “ и в Театър Лучано Павароти в Модена в концерт, отдаден на великия тенор. „ Преживяването да съм ученичка на Райна Кабаиванска е неповторимо! Тя е същинска Дива и ни води по пътя към съвършенството. “ споделя Александрина.

През месец септември Райна Кабаиванска идва в София за двадесет и първото издание на Международния майсторски клас, проведен от Нов български университет. Прослушването на претендентите е на 6 септември в Софийската опера. На конкурсен принцип за присъединяване в класа ще бъдат определени до 13 млади оперни артисти. Заключителният Гала концерт, който ще празнува и 30-та годишнина от основаването на Нов български университет, ще е на сцената на Националната опера на 1 октомври. Тогава ще бъдат оповестени новите стипендианти на дарителски фонд „ Райна Кабаиванска “ в Нов български университет, които ще получат опция да продължат образованието си в Италия. Майсторският клас е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР