Александра Янева е една от най-младите футболистки в националния отбор

...
Александра Янева е една от най-младите футболистки в националния отбор
Коментари Харесай

Алекс Янева тренира 4 г. художествена гимнастика, но избира футбола


Александра Янева е една от най-младите футболистки в националния тим на България. Тя е единствено на 22 години, само че към този момент е неизменима част от селекцията на „ лъвиците “. Пред Gong.bg нападателката на италианския Матера разкри по кое време се влюбила във футбола и какви избори е трябвало да направи, с цел да остане в обичаната игра.

„ Започнах с футбола още в детската градина, където два пъти в седмицата идваше треньор да ни учи. Харесваше ми да бъда в компанията на момчетата, пред блока също не пропусках да ритвам. Баща ми обаче искаше да упражнявам художествена гимнастика и по този начин започнах да се занимавам и с двата спорта. Харесваше ми, не ми тежеше и това продължи 4 години. Дойде обаче моментът, в който трябваше да предпочитам. Нямах съмнения и по този начин започнах с момчетата на Марица, участвах с тях в шампионати - Данониада, Кока-кола.

Треньор ни беше Динко Господинов, с който живеехме в един блок. Много ми оказа помощ и постоянно ще съм му признателна. Като пораснах малко, той ме упъти към женския тим на Енко, който по-късно стана Екомет. Бях там в продължение на 6 години, след това малко и в различен пловдивски отбор - Пълдин. По това време упражнявах редом и волейбол, тъй като в спортното учебно заведение нямаше паралелка с футбол. Бях либеро, играех за Марица. Но отново ми се наложи да предпочитам, за повторно. Родителите ми ме поддържаха, откакто им споделих, че футболът е моят спорт “, спомня си с усмивка Алекс и прибавя, че се усеща в свои води и в леката атлетика, като даже е ходила на надпревари.

След завършването на 12 клас футболът я води в столицата. Студентка е в НСА и стартира да играе в тима на Спортната академия.

„ След втората година обаче се върнах в Пловдив, тъй като по този начин не привикнах със София, не ми хареса. Прехвърлих се в Пловдивския университет и продължих с образованието, само че задочно. Истината е, че не трябва доста в ученето, само че знам, че е доста значимо и поставям старания. Не знам какво ще стане с кариерата ми във футбола, не мисля неприятни неща, само че желая да имам и друга специалност, обвързвана отново със спорта. Затова последвам педагогика - физическо образование и спорт. Освен това имам лиценз „ Ц “ от Треньорската школа. Тази зима обаче пристигна предлагането от Матера за проби, отидох и ме харесаха. За прехвърлянето ми оказа помощ един италиански сътрудник, с който подписах контракт. Доволна съм изискванията, както и от представянето си досега “, споделя Янева.

Мечтите и упоритостите на Алекс са големи, макар че нейният тим Матера Чити играе в третото равнище на италианския футбол.

„ Не обичам да върша проекти, тъй като Господ постоянно трансформира нещата. Имам обаче цели - да стана професионална футболистка и да играя в огромен тим – в Серия А, Висшата лига или Бундеслигата. Мечтая и за ПСЖ и Барселона. За да ги реализира би трябвало да бъда здрава, упорита и търпелива. Върху последното работя доста от известно време, защато преди доста избухвах. Станала съм по-смирена, може би и под въздействието на книгите. В Италия започнах да чета повече и считам, че това дава резултат ”, откровена е националката.

Въпреки че тимът й е в Серия С, Янева се усеща като професионалистка в Италия. Осигурено й е всичко – заплата, квартира, храна, а от нея се изисква единствено да тренира и да вкарва голове. Заела се е съществено и със задачата да научи италианския език, тъй като малко от съотборничките й приказват британски. Лео Меси е обичаният й футболист, харесва и Златан Ибрахимович. Като дребна се е възхищавала на американката Алекс Морган, а в този момент нейният образец е съотборничката й в националния тим Евдокия Попадинова.

 
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР