Александър Везенков заслужава да стане Спортист на годината в България

...
Александър Везенков заслужава да стане Спортист на годината в България
Коментари Харесай

Глушков: Везенков постигна много и заслужава да е Спортист на годината

Александър Везенков заслужава да стане Спортист на годината в България за 2023 година Това изрично мнение изрази президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков.


Везенков бе определен за №1 и преди година, само че с представянето си през последните 12 месеца още веднъж даде сериозна поръчка за наградата. Той бе в основата на триумфите на някогашния си към този момент отбор Олимпиакос, като доминираше в Евролигата.

„ Везенков стана най-полезен състезател в постоянния сезон в Евролигата, като остана на секунди от това и да завоюва шампионата, след което отиде в НБА. Не знам повече от това какво можеше да се случи в границите на тази една година и какво повече може да направи един европеец на клубно равнище. Той реализира доста и заслужава да бъде определен за Спортист на годината в България за 2023 година “, съобщи Глушков пред basketball.bg.

Президентът на БФБаскетбол изясни и какъв брой огромен триумф е българин да е MVP на сезона в Евролигата: „ Това е доста скъпо достижение в Европа, тъй като Евролигата е в действителност съществено съревнование с доста мощни клубове. В международен мащаб бих споделил, че е след НБА като равнище. За да станеш MVP, би трябвало да си доста добър, непрекъснат и твоят тим да побеждава. Това са три неща, без които никой не може да го реализира. Тези, които са го правили, постоянно са били мощни играчи и са играли в мощни тимове, а след това отиват към НБА “.

Освен че взе премията MVP в Евролигата и завоюва сребро с клубния си отбор Олимпиакос, Везенков стана и водещ изпълнител в шампионата. Той победи също с Купата и купата в Гърция, като бе определен и за Най-полезен състезател в локалното състезание. С прекосяването си в състава на Сакраменто Кингс, крилото стана едвам вторият българин в Националната баскетболна асоциация след Георги Глушков.

„ НБА е напълно друго нещо – би трябвало и шанс, и самообладание, тъй като ти към този момент си потвърдил, че си добър. Да се наложиш се оказа, че също е мъчно. Американците към момента не възприемат европейските играчи като равни на тях и това е напълно обикновено. Трудно е да стигнеш до там и да получиш контракти, които са значими и в които има гаранция, че имаш късмет за няколко години. Там шансът е твой и шансът също би трябвало да е на твоя страна. Това е най-трудното – за времето, което ти дават, да покажеш най-хубавото от себе си “, счита Глушков.

Той разяснява и представянето на Александър Везенков с екипа на Сакраменто досега. „ Аз съм го планувал – за мен почти е обикновено, върви по проект. Смятам, че с самообладание и това, което може, ще си извоюва мястото още тази година, макар че те са мощен тим и имат упоритости. Вече стартира да напредва и с минути, и с резултати, което е добре. Върви нагоре “, приключи президентът на БФБаскетбол. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР