АЛЕКСАНДЪР СИМОВ е роден през 1977 г. в Стара Загора.

...
АЛЕКСАНДЪР СИМОВ е роден през 1977 г. в Стара Загора.
Коментари Харесай

БСП нито за миг не се отказа да предлага решения

АЛЕКСАНДЪР СИМОВ е роден през 1977 година в Стара Загора. Завършва Факултета по публицистика и всеобщи връзки в СУ " Св. Климент Охридски ". Работил e като публицист във вестниците " Стандарт ", " Пловдивски труд ", " Земя " и ДУМА. Народен представител в 44-тото Народно събрание от " Българска социалистическа партия за България ". Владее съветски и британски език.

– Въпреки несполучливите опити за сформиране на държавно управление в предните два Народното събрание, се оформи разпознаваемо болшинство, чиято цел е ремонт на модела " Борисов ". Остава ли за Българска социалистическа партия годна тази " алена линия " и за идващия парламент? Възможни ли са " исторически взаимни отстъпки " за коалиране с ГЕРБ и Движение за права и свободи, които търсят реабилитация в днешната многопластова рецесия?

– Нека да го заявя пределно ясно и изрично – никакви диалози с ГЕРБ и Движение за права и свободи няма да водим. Никакви! Тези две партии са в основата на днешната политическа, обществена, икономическа и здравна рецесия. Те сътвориха тази паяжина от олигархични ползи, корупционни схеми и феодализирана власт. Заради това към този момент не ми е смешно да виждам следващите телевизионни изстъпления на Бойко Борисов и френетичните му словоизлияния на тематика " Радев – деспот ". В друга страна, в различен свят този човек щеше да е на подсъдимата пейка. У нас той продължава да се изживява като инстаграм-кифла, която има мнение по всеки въпрос.

Но въпросът, който поставяте, има и по-дълбоко измерение. Големият залог на предните два парламентарни избора бе изчегъртването на модела " Борисов ", а тъкмо в тази задача така наречен партии на митинга не просто се провалиха, те се издъниха грандиозно. Вместо изчегъртване, видяхме парламентарно безучастие. Вместо действителна политика – интриги, обиди, обвинявания и тийнейджърски тропания с крайник. Вместо съответни закони – безкрайни телевизионни интриги кой на кого бил дал 500 хиляди, с цел да цепи парламентарни групи. Видяхме риалити-шоу с нулев коефициент на потребно деяние.

Ето за какво Българска социалистическа партия се отличи в предходните два Народното събрание. В обстановка, която наподобяваше " Полет над кукувиче гнездо ", останахме политическата мощ на здравия разсъдък, партията на разговора, групировката, която не се отхвърли за момент да предлага съответни решения и не потъна в морето на парламентарните интриги и дребнотемие. Затова сме длъжни да останем същите. Както сме длъжни да оставим и " алените линии " в нашата политика. Защото добре знаем какво желаят от нас нашите гласоподаватели. Както и добре знаем, че това е историческата орис на левицата – когато политическите фигуранти и телевизионни облици се провалят, постоянно има потребност от ясна, поредна и смислена партия, която да сложи нещата в ред.

– Кои са най-важните цели за идващото Народно заседание? С какво то би трябвало да стартира работа и какви решения предлага левицата?

– Крайно време е Народното събрание да чуе какво тъкмо интересува и вълнува хората и да адресира тези паники. Ние си позволихме лукса в окото на бурята да се отдаваме на нелепото съревнование по безкрайни избори, само че това ми наподобява на тактиката на щрауса, който се пробва да скрие главата си в пясъка. Само че, където пясък няма, има бетон.

На обиколките по моята акция видях коя е най-голямата паника на хората. Да, част от тях ме питаха за " зелените документи " и имунизацията, само че паника номер едно са скачащите непрестанно цени, както и идните сметки за ток. Само левицата има оферти в тази посока. Никой различен. Само ние предлагаме намаляването на Данък добавена стойност от 20 на 9 % за стоките от дребната потребителска кошница (хляб, масло, мляко и други). Само ние ясно декларирахме, че семействата би трябвало да получат дотации за първите потребени 200 киловатчаса електрическа енергия. Защото това ще облекчи обществения удар, хората ще видят, че има страна, която мисли за тях, а освен за бизнеса. Всъщност, това е другият акцент, който считам за значим.

Българска социалистическа партия е партия, която е подготвена да оказва помощ на бизнеса, само че нашият акцент са хората. Тези, които живеят със замръзнали заплати и полудели цени; тези, които чакат с смут сметката от енергото и се чудят по какъв начин ще изкарат месеца. Именно в обстановка на рецесия проличава дали една страна е в действителност обществена или съществува в името на корпоративни ползи на затлъстели олигарси. Точно тук трябваше да е огромното изчегъртване, само че се колебая, че телевизионните облици и партии могат да мислят на такова равнище.

– Възможно ли е постигането на " леви цели с десни политики " и какви са критериите за образуване на " коалиция на почтените "? Ще има ли такава?

– Още като чух посочената от вас дефиниция, всичките ми аларми запищяха. Защото, за жалост, не за първи път слушам тази анекдотична фраза, че дясната политика може да реализира леви цели. С сходно изречение преди време в Българска социалистическа партия ни продадоха концепцията за плоския налог, която продължава да ни тежи като камък на шията и която всякога ни се припомня. Смисълът беше – вършим налога плосък, подвигаме постъпленията в хазната, а това ще ни разреши да вдигнем приходите. Магия – крайнодясната мярка прави ляво знамение. Практиката беше пагубна. Единствени в света въведохме плосък налог, само че без необлагаем най-малко. Така че нарасналите доходи бяха безусловно изстъргани от гърба на най-бедните. Ето това е действителността на дясната политика, която реализира леви цели.

Политиката в действителния свят не търпи лирика и фентъзи. В нея с дясна политика могат да се реализиран само десни цели. Не че не правя оценка опита за основаването на нов подвид в политическата фауна – харвардския костюмар със обществена сензитивност и сантиментално сърце, само че занапред ни следва да забележим това действително ли е или е просто следващият инженерен облик, който се пробват да ни хвърлят като стръв. Защото тъкмо по този начин се случи с Има Такъв Народ – единствено преди няколко месеца всички фанатично твърдяха, че Слави Трифонов е отговорът на българските молебствия. Днес Слави Трифонов е пратен в прашното мазе на политиката. Та ми е чудно къде ли ще бъдат десните политици с леви сърца след година или две?

– Какви цели си поставяте като лидер на листа на " Българска социалистическа партия за България " във Враца? Запознат ли сте с проблемите на хората в района, какво те чакат от Българска социалистическа партия?

– За мен е доста значимо Българска социалистическа партия във Врачанска област да се активизира и да се показа по-добре, в сравнение с предходните два избора. Имаме капацитета, от нас зависи да го осъществяваме.

Сега за проблемите. Ох, от кое място да стартира?! Враца е част от най-бедния район в целия Европейски съюз – Северозападния. Това е едно от огромните закононарушения на прехода – това районно разслоение, което направи по този начин, че цели райони бяха безусловно забравени от страната. Знаете ли какъв брой е тъжно и смазващо да обикаляш из села и градове, които през днешния ден към този момент живеят единствено със загатна какво е страната. Виждаш останките от огромни предприятия, които от дълго време не работят. Села, в които е имало огромни цехове и доста работа, през днешния ден са на път да се трансфорат в призраци, тъй като хората бягат оттова. Държавата би трябвало да забележи Северозапада и да се върне в него. Не просто на думи. Като действителен фактор, а за какво не и вложител.

Това е общият проблем. Ще слага и два съответни. Живеем в XXI век – хората по света към този момент водят борба за изкуствен интелект, приказват за метавселени, тотална цифровизация. А във Врачанско най-големият проблем е неналичието на превоз. Хората от селата няма по какъв начин да отидат до общинския център, с цел да си купят медикаменти. Няма рейсове. Това ги принуждава да дават луди пари на таксиджии, които да ги заведат до такава степен и назад. При пенсия от 350 лв. да дадеш 10 лв. за едно вървене до аптека е сериозен разход. И огромна част от общините във Врачанско, до една феодални владения на мрачната партия ГЕРБ, не вършат нищо да решат казуса. Уж се дават дотации за превоз, само че те потъват в джобовете на компании, близки до ГЕРБ. Резултатът е, че хората са закрепостени в селата, все едно живеят в XV век. Ето този контрастност ме смазва. Говорим за цифрово бъдеще и електронно държавно управление, а има хора, които напълно аналогово не могат да отидат на пазар, с цел да си купят самун.

И другият огромен проблем – опазването на здравето. Врачанска област наподобява на място на престъпление, по което са оставени отпечатъците на най-мрачните времена. В доста градове общинските лечебни заведения са закрити. Хората нямат естествен достъп до опазване на здравето. Най-много ме потресе болката на хората в Оряхово – болничното заведение им е банкрутирала, а те знаят, че град без болница е жертван на забвение и гибел. И поради това се ангажирах с тази тематика. Земята ще обърна, в случай че би трябвало, само че хората в Оряхово ще получат най-малко един естествен незабавен център. Защото не е обикновено град, чийто аристократизъм проличава към момента, да живее в такава мъка. Същото важи и за Враца – прелестен град, доста чисти хора, само че усмирителната риза на корупцията на ГЕРБ е нанесла трайни провали.

Това ще е огромната борба на Българска социалистическа партия в района, а и в цялата страна. България може да бъде друга. България може да бъде същинска страна. Но за задачата се изисква да има рационална и лява партия. А на този терен сме единствено ние. Готови сме да свършим работата.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР