Александър Николов, на 35, изключително активен в социалните мрежи. Изгрява

...
Александър Николов, на 35, изключително активен в социалните мрежи. Изгрява
Коментари Харесай

bTV Репортерите: АЛЕКСАНДЪР/СПАС

Александър Николов, на 35, извънредно деен в обществените мрежи. Изгрява в тях по врeме на огромните митинги през 2013 година – първо в „ Туитър”, по-късно във „ Фейсбук”. Старателно построява облика си и мрежата си от контакти. Превръща се в коментатор в медии – без да се демонстрира.

За себе си твърди, че живее в Париж, че е бил в щабовете на френски кандидат-президенти, че е чиновник в компании като " Еърбъс " и „ Нилсен”. Внезапно края на 2016 година стартира да предлага и да обезпечава евтини самолетни билети, трупайки солидна база с персонални данни.

Някои заплащат, само че не получават нищо. Габриела и Александър Стоименови " изгарят " с 4000 лв. за билети до Мексико.

Кирил Иванов, който живее във Англия, губи от схемата 300 паунда.

Никой не е виждал Александър Николов онлайн, тъй като подобен човек… няма. Зад фейсбук профила му стои Спас Василев от Кочериново. Баща му твърди, че не го е виждал от години.

В лъжливата скица на Спас попадат публицисти, мениджъри, адвокати… Успява да убеди и група от хора да създадат уеб план – „ е- СПАС медия”, което насочва непосредствено и към личното му име. Започва да движи компанията отдалечено и без писмено да е част от нея. Получава онлайн достъп до банковата сметка. Създателите на „ Е-спас” отхвърлиха да приказват. Изпратиха две свои позиции.

„ Ние, както и останалите съдружници, а и доста други хора, бяхме ловко заблудени от подправената идентичност „ Александър Николов “ за активността и претекстовете му.”

„ Ние също по този начин първи предприехме дейности за блокиране на сметката на компанията посредством шефката Лора Драгнева и по този метод срутихме построената от него финансова пирамида с продажба на билети.”

„ Установихме, че лицето, представящо се за Александър Николов, е имало достъп до онлайн банкирането на компанията без наше познание.”

Измамната кариера на Спас със самолетните билети напълно не е от през днешния ден. Оказва се извънредно богата. Първите й известни жертви са от 2004 година – чужденци в Ница. По това време Василев учи там. Представя се обаче с действителното си име.

--> Настъпва мъртвило до 2010 година, когато негов непосредствен другар и фамилията му също са завлечени от него.

„ Той не отива като вас и мен на работа, ами си остава на преносимия компютър. И това работи – да се свързва с хората и да им написа. И в свободното си време да прави опити за машинация. Хора като майка с невръстно бебе, което не може да се прибере от Италия, тъй като не може да си завери билета. Доста хора се почувствахме неуместно. Излъгани от човек, който сякаш ни е другар. Бяха му изключени телефоните, изтрил е фейсбукът. Безследно липсващ и дълго време не се е прибирал в страната. Тогава се е усетил, че би трябвало да се усъвършенства, с цел да не го намерят”, споделя приятелят му.

Следва 2011 година. Идва и първата тъжба против него. Жертва на Спас става учителката му по музика от Благоевград.

„ Беше цялостен първенец. Великолепно създание. Събрах 10 индивида – 4 от военна прокуратура, има и прокурор вътре и шестима от Благоевград, мои другари. По 200 лв. всеки. Започваме вървене по тъгите. Обаждам се. Ами те са ги отклонили, те са пратени от Париж… мотане, най-после спря да ми подвига.

Прокурор отиде на летището в София и се оказа, че няма места за нас, никакви непокътнати билети, дадох го на прокуратурата, тъй като пострадалата съм аз, персоналните ми връзки.

200 лв. не са доста, само че това са ми приятели… Седмици наред не заспах. Тръгна едно дело… Трябваше да му хвърля един пердах. Съжалявам доста. В един миг ми споделиха – незнаен причинител, приключва се цялата кореспонденция. Тази заран научих, че делото е изкарано от архива на неизвeстен причинител и там вътре прокурорът го е викнал, разпитвал го е, има признания. Защо не е осъден тогава”, пита Радка Тодорова.

2012 година. Измамите не стопират, само че се сменя регионът, а размахът е още по-сериозен. Мъж, който тогава живее в Лондон, и негови другари са завлечени с огромна сума. Грубите им калкулации сочат, че става дума за 70 000 лв..

„ Той ми се показа като притежател на редица български компании, съсобственик на швейцарска компания, работи в британска компания и продава пакети самолетни билети”.

След като част от хората не получават билетите си, мъжът отива във Варна – в място, показано от Спас за негов офис.

„ Там се срещнах с момчето, за което той твърдеше, че е негов съдружник… Той е бил програмист, дружно разделят офис. През това време Спас му открадва печата и подпечатва подправени бланки на самолетни билети с неговия щемпел. Отива в „ Юзиткалърс” и се показва за съсобственик. Фирмата не ревизира и му издава самолетни билети”, споделя пострадалият.

Спас още веднъж изчезва, а полицията бездейства. Този мъж и приятелите му стартират да го търсят сами. Откриват го в хотел в Русе.

„ Съпругата, която той ми представяше за негова швейцарска брачна половинка, е подправен профил, той го е основал. Установихме, че има повече от 50 профила, на волейболен тим, български профили… Профилът на Анелия. През един от тези профили е направена резервация в 2 разнообразни града за хотели.

Хотел по хотел го търсим. Намерихме Спас. Почукахме, индивидът си гледаше Олимпийските игри. Призна, че е негова машинация, че е правил измамата съзнателно. С ескорт рано сутринта се придвижихме към Варна, където се бяха събрали 50 индивида, излъгани от него. Подадохме тъжби, предадохме го в ръцете на органите на реда”, описа мъжът.

Започналото следствие не стига до средата , а на Спас е наложена мярка „ Подписка”. И отново изчезва безследно, с цел да възкръсне като Александър Николов година по-късно.

„ Пет години имах визия, нямах доказателствата, че той стои зад тези профили. Споделял съм. Някои имаха вяра, някои – не… Той преди се споделяше Анелия. След това внезапно се смени на Александър Николов и се насочи към политическата кариера на Спас. Пет години този човек безнаказано спи по хотели, снове из цяла България и никой не прави сметка, че е разгласен за издирване”.

Измамени записват скрито Спас през 2012 година, откакто, макар бягствата му, съумяват да го открият. Тема на диалог е следствието против него.

– Чакам да си завършат обвинителния акт. Цикля. Ходихме при вашите да те търсим след цялата тази история. Стана необичайно, че те нямаше.
– Нормално.

– Ние по всякакъв начин разсъждаваме върху това по какъв начин Спас може да върне някакви пари и не стигаме до извод?
– Не знам, само че ще измисля нещо.

– Тия хиляди профили, които имаш, на дами, мъже, " Еър нюз ", " Нюз ер ".
– Що пък хиляди профили?

– Коя е Анелия, има някаква Анелия?
– Позната, същински човек.

– Много хора търсят нея.
– Защо пък доста хора търсят Анелия?

– За да те намерят тебе.
– А?

– Какво стана с всички хора, които са подхлъзнати?
– Нищо.

– Не те ли търсят?
– Те си водят следствие, кореспонденцията свалихме на диск.

– Върнаха ли ти преносимия компютър?
– Да. За какво им е. На преносимия компютър нямаше нищо.

– Ти ще получиш напълно, напълно козметично наказване за това нещо. От рода на 5 години, което не е доста. На фона на това, че има 1000 потърпевши.

5 години след този запис и след мощен медиен звук Спас Василев беше арестуван. Оказа се, че против него е имало следствия в цялата страна, само че без резултат.

„ Колегите занапред би трябвало да получат отговори от други институции, с цел да сме на 100% сигурни, че въпросният Спас стои зад профила. Разглеждаме го като обвинен, не сме събрали доказателствата заради публичния натиск”, заяви Ивайло Спиридонов.

Версията на Спас е, че не е мамил жертвите си, а им е помагал.

Пред публицисти преди делото той беше сбит, сподели, че юристът му ще приказва, че съжалява и, че не е нарушител.

„ Ако осъщественото от Василев, беше осъществено от компания, ООД да вземем за пример, не предстои на никаква санкция”, разяснява юристът му Георги Ценев и добави, че Спас е търсил почитание и внимание.

„ Опитвал се е да скрие самоличността си, което още един мотив, че е работил с лъжливи намерения”, съобщи Виолета Трифонова, прокурор в СРП.

Мъжът, от който Спас краде повече от 4 години фотоси, е Александър Мартинез – французин, живеещ в Париж. Той отхвърля да познава Спас.

– Ти си звезда в България сега.
– Да, за жалост, да. Разбира се, първоначално бях в потрес, тъй като това е навлизане в моето персонално пространство. И след това… не знам, още съм шокиран. Разбрах, че той е употребявал моите фотоси, с цел да измисли собствен живот и е ограбил хора. Не се случва постоянно сходно нещо, даже във Франция. Не знам какво да ви кажа. Това е нещо непознато и за фамилията ми, и за приятелите ми. Все още ревизираме по какъв начин е станало всичко това. Постоянно виждаш доста хора. Не мога да си спомня да съм срещал това момче. Казахте ми, че той е работил в самолетната промишленост също. Може да сме се засекли някъде на летището или другаде и да не помня, сподели Александър Мартинез.

– Може това да е неистина.
– Може, а може да не е. Не мисля, че е потвърдено, че е отговорен. Всеки е почтен до доказване на противното. Така че към момента няма да разясня това. Аз не го осъждам сега, само че разговарях с юриста ми, да предприемем нужните дейности. Не съм сигурен какъв тъкмо е размерът на парите, които е взел от измамата, само че това е извънредно. Съжалявам за това, което се е случило на жертвите и ги поддържам.

Засега проверяващите нямат безапелационен отговор на въпроса дали Спас е движил схемата си самичък. Ясно е обаче, че още през 2012 година е превеждал пари към околните си в Кочериново. Сестра му – Виктория, пък е представяна във компанията „ Е-спас” като счетоводител и е получавала колета, само че на адрес в Благоевград. Спас отхвърля в тайния запис да има съучастници.

– Сам като куче?
– Мхм. Като ти споделям, че съм самичък, самичък съм.

– Откога го правиш това… тези подвеждащи истории с билетите?
– Година и нещо, може би. Преди това е имало случай на заблуждение или два.

– Какво мислиш да правиш оттук-нататък?
– Нищо.

– По през целия ден какво правиш?
Какво да върша, нищо!

„ Авиаторството му е някаква пристрастеност и престъпните романи – това му беше забавно – Агата Кристи, Поаро. Не е пакостник. Човекът прави избрана лъжлива активност с парични средства, документи, краде самоличности по един безпардонен начин”, описа пострадалият от Лондон.

– Защо не се прибереш при вашите, за какво обикаляш по градове, села, паланки. За да не те намерят другите ли?
– Нещо такова.

– „ Юзиткалърс” закачат ли те?
– Не.

– Ти им висиш с доста, 40 000. Тоя размер, ти си гъзар.
– Гъзар не съм.

– Защо не спря, когато видя, че става неконтролируема цялата тази история?
– Тя стана неконтролируема за един месец… В последния миг, внезапно. Парите свършиха. Като не ми заплатиха, и по този начин.

Пред съда споделя, че не го е направил за пари. За него това било нещо като покер.

Не можеш да схванеш, бе човек. Има неща, които аз не разбирам, ти искаш да ги разбереш”.

– Това приказва за болен мозък, а не мисля, че е по този начин, по никакъв начин не си вманиачен.
– Луд не, ама… Не се вършим на ненормални. Нeщо сходно на покера, не мога да ти го обясня.

Засега Спас остава зад решетките. Лавината от тъжби против него не стопира, само че чувството, че ще му се размине както постоянно до момента, остава.

Измамените:

„ В началото бяхме доста ядосани. После засрамени, по какъв начин си се хванал на това нещо, толкоз ли сме били глупави да се хванем. Минаваш през всевъзможни положения на яд, на изтощение, искаш някой да ти помогне, да ти подаде ръка”.

„ Не може човек, достигнал такова равнище на измамата, да буди съжаление… при все, че толкоз доста хора са ревали, останали са в чужбина, без да могат да се приберат. Ако е съжалявал, трябвало е да го направи преди 6-7-8 години, когато видя болката в очите на хората и да спре да лъже, а то е задобрял”.

„ 5 години живееш с един непрекъснат призрачен сън. Знаеш,че този човек продължава със схемите си и никой не може да бъде уверен, че той е нарушител, който би трябвало да бъде арестуван. Оказва въздействие на всички към теб, на най-близките ти. Дотолкова параноята те е обзела, че друг вид бизнеси, които искаш да захванеш, мислиш дали не е още веднъж подобен вид машинация. Много мои другари страдаха поради него, не си приказват поради него, резултатът на пеперудата. Той махна и всички се разхвърчаха във всички безумни посоки”.

„ Доста огромен филм и режисьорът му досега се оправя много добре”.

„ Ако този човек бъде пуснат, съм сигурен, че в границите на 12-години, при него е цикличност, той още веднъж ще възобнови схемата си.

„ Facebook си остава „ Фейсбук”. Той е просто медия, обществена мрежа. Той е това, което е. Всички знаем какво съставлява. Бях в заплаха там, само че не „ Фейсбук” прави закононарушенията – хората ги правят”, сподели Александър Мартинез.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР