Александър Манолев Процедури за над 150 млн. евро, които ще

...
Александър Манолев Процедури за над 150 млн. евро, които ще
Коментари Харесай

Процедури за насърчаване на предприемачеството за над 150 млн. евро


Александър Манолев

Процедури за над 150 млн. евро, които ще са ориентирани за поощряване на предприемачеството, следва да бъдат оповестени, заяви заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев по време на откриването на първото ревю за започващи новаторски компании Sofia Startup Expo 2018.

" Извървяхме дълъг път за относително малко време и през днешния ден изрично можем да кажем, че в България към този момент има стартъп общественост и разрастваща се стартъп еко система. Днешното събитие е следващо доказателство за това ", сподели Манолев.

Добрите образци

" Компании, като " International Power Supply " и " Chaos Group ", потвърдиха, че е допустимо да си основан в България и да бъдеш номер 1 в света в своя бранш ", сподели зам.-министърът на стопанската система.

По думите му пораснали стартъпи като " Телерик " и " Vayant " демонстрират по какъв начин може сполучливо да влезеш във фокуса на водещи международни водачи.

Фирми с български корени, като " LeanPlum " и " ChoboLabs " , са образец за това по какъв начин може да вземеш доста финансиране от Силициевата котловина и да развиеш продукта си от България, уточни Манолев.

Той се спря и на поддръжката, която страната оказва в този развой. Инвестиционните фондове Eleven и Launchub , основани с европейско финансиране и национални средства, към този момент са вложили над 20 млн. евро в 180 започващи предприятия.

По оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " са в осъществяване 82 контракта на започващи предприятия на обща стойност над 15 млн. евро. Финансирането е по процедурата за създаване на нововъведения.

Нови процедури

Подготвя се нова процедура по оперативната стратегия, която ще е ориентирана напълно към започващи предприятия с бюджет от към 35 млн. евро.

Отделно ще бъдат финансирани компании в начална фаза на развиване посредством Фонда за ускорение и начално вложение, който е с бюджет от 51.3 млн. евро, сподели Манолев.

Съвместно с Фонда на фондовете се структурира и Фонд за софтуерен трансфер, за който са заделени 30 млн. евро. Чрез него ще бъде допустимо финансирането даже единствено на проучвателен концепции, създадени в университети, и подпомагането на развиването им до стадий бизнес идея. Подобен инструмент досега не е създаван в Централна и източна Европа, сподели Манолев.

Възможности за финансиране ще има и по самодейността " Джереми " (JEREMIE), като към този момент е определен нов фонд управител за финансиране в компании в ранен стадий на своето развиване – BrightCap. Неговият портфейл е 25 млн. евро, като 3 млн. евро ще бъдат ориентирани към започващи предприятия. Очаква се той да стартира да влага през третото тримесечие на 2018 година

Sofia Startup Expo 2018 (SSE) е ревю за стартъпи и нови бизнесмени, които ще покажат новаторски артикули, технологии и услуги за производството и всекидневието, свързани със основаването на улеснение, успеваемост и по-високо качество на живот на хората.

Като платформа за подкрепяне на нововъведенията SSE има за цел да обхване всички съставни елементи нужни за започване и поддържане на започващ новаторски бизнес.

Сред изложителите и участниците има стартъп компании, представители на водещи корпорации, държавни организации, инкубатори, вложители, фондове за рисков капитал, банки, хрумвания на студенти и софтуерни компании от Европейски Съюз и района.

Амбицията на уредниците е SSE да се трансформира в мястото за среща на основателите на технологиите, иновационните мениджъри и вложителите, които да построяват партньорства и да оформят бъдещето.

Мотото на първото издание на SSE е " Дайте крила на своите хрумвания " и се организира в " София Тех Парк " в зала " Джон Атанасов " във вторник и сряда.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР