Александър Лукашенко е подписал закон за увеличаване на наказателната отговорност

...
Александър Лукашенко е подписал закон за увеличаване на наказателната отговорност
Коментари Харесай

Александър Лукашенко подписа закон за осъждане на смърт при държавна измяна

Александър Лукашенко е подписал закон за увеличение на наказателната отговорност за екстремизъм и антидържавна активност, който планува смъртно наказване за длъжностни лица, направили държавна измяна, съобщи ТАСС, като се базира на известие на пресслужбата на беларуския президент.

 

" Законът планува разширение на обсега на наказателната отговорност за осъществената от длъжностно лице държавна измяна до всички лица, заемащи обществени длъжности. В същото време за държавна измяна, осъществена от длъжностно лице или военнослужещ, се вкарва опцията за използване на изключителна мярка за наказване - смъртно наказване ", се споделя в известието, представено от Българска телеграфна агенция.
 
Съгласно подписания от Лукашенко документ, който към този момент беше утвърден от беларуския парламент, за редица противодържавни закононарушения се открива и в допълнение наказване под формата на санкция в размер до към 650 000 $. " Тази мярка има за цел да обезпечи абсолютно възобновяване на вредите, породени от такива действия и да лиши причинителите от средства, с цел да продължат незаконната си активност ", се споделя още в известието.

 

Законът вкарва и наказателна отговорност за агитация на тероризъм, дискредитиране на въоръжените сили, други войски и военни формирования, паравоенни организации, както и за нарушение на условията за запазване на държавната загадка. Също по този начин се усилва от три на 10 дни срокът за задържане на лица, обвинени в държавна измяна, скрит план или други дейности, целящи завладяване на държавната власт, както и шпионаж и агентурна активност, с цел да се обезпечи допустимо най-високо качество на оперативно-издирвателните действия по съответните каузи.

 

Същевременно законът планува освобождение от наказателна отговорност на лица, които са подготвяли нахлуване против ползваща се с интернационална отбрана институция или акт на бойкот, само че са се отказали от желанията си и са съдействали за предотвратяването на горепосочените закононарушения.
 
Беларус е единствената страна в Европа, която към момента ползва смъртното наказване, показва Ройтерс. То към този момент се ползва в страната за закононарушения като ликвидиране или тероризъм. Екзекуциите се правят с един изстрел в тила.

 

Новият закон е част от промени в наказателния кодекс, целящи да бъде засилено противодействието против " закононарушения с екстремистка (терористична) и противодържавна ориентировка ", показва пресслужбата на Лукашенко.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР