Александър Гьорлах, Дойче велеАрена на сблъсъците в момента са малка

...
Александър Гьорлах, Дойче велеАрена на сблъсъците в момента са малка
Коментари Харесай

Пекин иска не само Тайван - цели контрол върху западната част на Тихия океан

Александър Гьорлах, Дойче веле

Арена на конфликтите сега са дребна група тайвански острови, ситуирани директно до китайския бряг. С умишлените си провокации в региона Пекин желае да изпрати на Тайпе ясно обръщение.

Само 3 километра разделят архипелага Кинмен от континенталенКитай. Кинмен обаче не е част от тоталитарната Народна република. Той принадлежи към групата острови на либерален Тайван. Китайският държател Си Дзинпин би желал да завладее дребната островна страна. Островният архипелаг би могъл да стане първата стъпка по пътя към основния остров Тайван. Миналата седмица излязоха две вести, които бяха значими точно поради стратегическото състояние на Кинмен и значимостта, която островчетата биха могли да изиграят в по-широката тактика на Пекин.

Първо бе обявено, че китайски транспортен съд, маскиран като риболовен кораб без регистрационен номер и лиценз, е навлязъл в тайвански води. Си Дзинпин сподели, че Тайван не съставлява страна и затова не разполага със лични води или въздушно пространство. Навлизане на китайски лодки на тайванска територия, затова, не би могло да съществува. Тайванската брегова защита прогони кораба, като двама китайци починаха по време на противоположната маневра, с която плавателният съд избяга.

Паника на туристически транспортен съд

Второ, китайската брегова защита спря тайвански пътнически транспортен съд, който искаше да покаже на туристите на борда му по какъв начин изглеждакитайския бряг откъм морето. Тайванската осведомителна организация CNA заяви, че китайски служители на реда са се качили на борда на кораба, предизвиквайки суматоха измежду пасажерите. След половин час бреговата защита е разрешила на тайванския кораб да продължи пътуването си.

Тези провокации на управлението в Пекин са ориентирани непосредствено към новоизбраното държавно управление в Тайпе. Лай Чинг-те ще постави клетва катоновия президент на островната държавапрез май. Подобно на предшественичката си Цай Ингвен, той също е от Демократичната прогресивна партия. И двамата, сходно на голямото болшинство от хората на острова, считат, чеТайван е обособена страна, а не част от Народната република, както твърди Си. Китайската комунистическа партия в никакъв случай не е управлявала архипелага, само че това не интересува управляващите в Пекин.

Не единствено Тайван е застрашен

Основната цел на Си е да сложи цялата западна част на Тихия океан под китайски надзор.Война затова би могла да избухне всеки моментне единствено против Тайван, само че и против Филипините. От много време китайски наемници се намират на части от островите Спратли, които принадлежат на Манила. Пекин подценява и решението на най-висшия морски съд, който удостовери суверенитета на Манила над островите. Народната република нахлува и в корейски води. Риболовни флотилии плячкосват рибните ресурси на Корея по заръка на Пекин.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР