Александър Георгиев е първият българин, пробил в НХЛ. Вратарят, който

...
Александър Георгиев е първият българин, пробил в НХЛ. Вратарят, който
Коментари Харесай

Първият българин в НХЛ: В Ню Йорк преяждам с борш и руска салата

Александър Георгиев е първият българин, пробил в НХЛ. Вратарят, който прави възторг в " Ню Йорк Рейнджърс ", е роден в Русе преди 22 години в фамилията на българин и рускиня. Скоро по-късно семейството се мести в Москва, а Александър се влюбва в кънките и стика. След като не попада в състава на " Химки ", той поема към младежката лига на Финландия и е определен за най-хубав вратар в плейофите. С националния тим на Русия да 21 година печели сребро на международното състезание. През предишното лято подписва с " Рейнджърс ". Той към този момент записа 6 мача в НХЛ и заслужи суперлативи от специалистите. Георгиев даде изявление за съветското електронно издание Sport24.

- Пратихте ли към този момент Хенрик Лундквист (б.р. - титулярния вратар на " Рейнджърс " ) в пенсия?

- (Смее се) Засега е рано да приказваме за това. Просто съм доста благополучен, че треньорите ми се доверяват. А договорът на Лундквист изтича чак през 2021 година.

- Но той към този момент е на 36...

- От друга страна, Хенрик е доста умел. А аз би трябвало да се потвърждавам.

- Наскоро спасихте дузпа на Евгений Малкин 10 секунди преди края на третия интервал при 3:3. Осъзнахте ли към този момент какво сте сторили?

- Дори не погледнах таблото, просто знаех, че това е основен миг в мача.

- Какво ви сподели Малкин след дуела?

- Нищо. Така и не сме общували.

- А какво ви споделиха съотборниците след успеха над " Питсбърг "?

- Получавам голяма поддръжка в тима. Казват ми: " Младежо, продължавай в същия дух ". След спасяването всички ме прегръщаха.

- " Останах спокоен и не се поведох по финта на Малкин ". Това са вашите след мача. Как се овладявате, когато се изправяте против такива суперзвезди?

- Когато сходни рискови хокеисти са против мен на леда, се старая да проследявам къде се намират и какво имат намерение да създадат.

- Как цялостните 18-хилядни трибуни на " Медисън Скуеър Гардън " въздействат на играта? Тази поддръжка оказва помощ ли или натоварва с огромна отговорност?

- Има голяма разлика, когато на мача има доста почитатели. Приятно е да те приветстват, щом направиш положително избавяне.

- Какво се въртеше в главата ви преди дебюта в НХЛ против " Монреал "?

- Казаха ми, че ще играя, ден преди мача. Веднага се похвалих на всички (смее се). Баща ми и приятелката ми бяха в Съединени американски щати. Когато схванаха, хванаха самолета и пристигнаха в Монреал.

- Силна ли беше предстартовата тресчица?

- Изобщо нямах тресчица! Чакам доста дълго за този миг. На тренировките усещах, че съм подготвен да играя на високо равнище. Опитах да не мисля за нищо, а просто да се любувам на дебюта си.

- Разстроихте ли се от загубата?

- Да, само че се стараех да управлявам играта си. Пропуснах два гола, само че не мисля, че сгреших. Действах решително, само че нямах надзор върху обстоятелството, че противниковите полеви играчи означиха повече попадения.

- Първата победа в НХЛ (срещу " Едмънтън " ) ли е най-яркото събитие в кариерата ви?

- Паметен мач! Съотборниците ми помогнаха в първите минути, само че като цяло контролирахме играта.

- Често ли ви стопират за подписи в Ню Йорк?

- В Съединени американски щати има доста почитатели на " Рейнджърс ", освен в Ню Йорк. Когато играхме във Флорида, съвсем половината фенове бяха с екипи на нашия тим. Преди всеки мач до арената се подреждат почитатели, които молят за фотография.

- Имате ли към този момент персонални фенове?

- Може би, само че най-малко аз не знам. Роднините ми таман ми демонстрираха профила на някакъв човек в " Туитър ", който е избрал моя фотография за аватар. Но към момента не съм виждал почитател с моя фланелка.

- Много по-трудни ли са тренировките спрямо Русия и Финландия?

- Не мога да кажа, че са напълно разнообразни. Зависи от треньора. Но в случай че би трябвало да бъда почтен, с " Рейнджърс " повече пътуваме и играем мачове, в сравнение с упражняваме. В Аматьорската хокейна лига (АХЛ) дуелите нормално са в петък, събота и неделя и през седмицата имаме задоволително занимания. Стандартната им дълготрайност е час и половина. А в НХЛ оставаме на леда сред 35 и 40 минути.

- Трудна ли бе акомодацията ви към живота в Съединени американски щати?

- Във всекидневието има доста разлики. Например тук е обикновено да обядваш с шапка, до момента в който в Русия биха ти споделили ": " Ти вманиачен ли си? Трябва да уважаваш останалите хора ".

- Как свиквате?

- Мога да кажа, че към този момент съм се приспособил.

- Как сте с британския?

- Нямам никакви проблеми. Когато бях дребен, родителите ми ме пратиха в учебно заведение с проучване на непознати езици. Говоря свободно британски от 10-годишен.

- Харесва ли ви Ню Йорк?

- Всеки почивен ден се старая да откривам нещо ново. Но мисля, че можеш да прекараш целия си живот в опит да опознаеш този град и отново да не схванеш нищичко. Харесва ми това, че всеки квартал има лична история. Но три минути пешком от залата има корейски квартал, цялостно е с магазини и заведения за хранене.

- Какво ли липсва най-вече от Русия?

- Съвсем скоро с двама съотборници посетихме съветски ресторант, преядохме с борш и съветска салата. Нашата кухня несъмнено ми липсва.

- Можете ли да си позволите бургер?

- Старая се да се храня вярно. Не помня по кое време за последно хапнах бърза закуска. Ям най-вече в италиански заведения за хранене или в стекхаус.

- Къде живеете - на хотел или на квартира?

- Хотелът, с който работи нашия клуб, е тъкмо до залата.

- Кой е обичаният ви филм, сниман в Ню Йорк?

- Тук ли е сниман " Кръстникът "?

- Да.

- Трябва да го изгледам още веднъж, да видя къде са снимани сцените и да ги посетя. Харесва ми и сериалът " Как се срещнах с майка ви ", там също става дума за Ню Йорк.

- Напускате дома си на 18 години и заживявате самичък във Финландия. Как свикнахте с самостоятелния живот?

- Трябваше да овладея готвенето и чистенето. Не ми беше по никакъв начин елементарно.

- Каква беше заплатата ви тогава?

- Мога да кажа, че в Русия щях да получавам доста повече. Предложиха ми напълно минимално заплащане - въпреки всичко бях млад вратар, който никой не познаваше. Но на тази възраст не би трябвало да се мисли за пари. Можех да си купя храна, останалото не е значимо.

- Получихте ли покана от различен тим от НХЛ през лятото?

- Не. Само от " Рейнджърс " проявяваха огромен интерес към мен и ми предложиха контракт.

- Имахте ли оферти от Русия?

- Имах договор с TPS във Финландия. Моята цел №1 бе НХЛ.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР