Александър Детев, В неделя лидерът на Има такъв народ Станислав

...
Александър Детев, В неделя лидерът на Има такъв народ Станислав
Коментари Харесай

Какво научихме за ИТН от интервюто на Слави Трифонов?

Александър Детев,

В неделя водачът на " ИТН " Станислав Трифонов наруши медийното си безмълвие и застана пред микрофона на Константин Вълков от " Дарик радио ".

В изявлението, траяло час и половина, на Трифонов бе предоставена опцията да изясни за какво през предходната седмица реши да изтегли министрите си от кабинета " Петков " и да скапе ръководещата коалиция, която дефинира като " мъка ". И то в обстановка на война, рекордна инфлация, потребността от незабавно приемане на актуализация на бюджета и абсурда с лабораторията, осъществяваща фитосанитарния надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", който за следващ път илюстрира въпиещата потребност от решителна битка с корупцията.
Макар изявлението да бе с напрежение и постоянно да преминаваше в монолог на Трифонов по тематики, нямащи нищо общо с дневния ред на страната - като рептили, ритъма на националните песни, масаите и Нгоронгоро, шоуменът политик въпреки всичко даде отговор на някои значими въпроси.

Кой поучава Трифонов?

Трифонов описа за връзките си с дългогодишния общински консултант от ГЕРБ в София Орлин Алексиев, когато дефинира като " другар ", с който се познава от " 20 години ". " Нямам визия с какво се занимава ", сподели Трифонов по адрес на Алексиев, който разнообразни медии и политици сочат като един от кукловодите зад " ИТН ". И даже политикът и предприемач фактически да не дава препоръки на Трифонов във връзка с ръководството на страната, то водачът на Има Такъв Народ искрено съобщи, че не знае какво работят близки до него хора и съоветно какви ползи биха могли да пазят.

Трифонов изрично отхвърли обвиняванията за съглашателство с ГЕРБ и Движение за права и свободи и акцентира, че за решенията се съветва единствено с представители на " ИТН ". Когато аргументира решението партията му да напусне ръководството, Трифонов съобщи, че " Продължаваме промяната " водели страната към банкрут. В изявлението си пред " Дарик радио " той повтори тази теза, само че по-късно посочи, че няма да разяснява стопанска система и финанси, защото не схваща от тях. Трифонов се ръководел от икономическите си специалисти и обсъждал позициите и политиките единствено с представители на " ИТН ". " Доколкото съм осведомен от министъра на енергетиката и министъра на районното развиване страната е много зле финансово ", добави той. Неясно остана кой му е обяснил, че " 4 милиарда се източиха от енергетиката ", както съобщи при обръщението си по-рано през седмицата, щом през вчерашния ден излъченият от него енергиен министър Александър Николов го опроверга?

Темата за фитосанитарния надзор на " Капитан Андреево " ядоса Трифонов. Той неведнъж повтори, че няма нищо общо и " няма никаква визия " защо става въпрос. Очевидно водачът на една от партиите в ръководството, който " дърпа конците " в нея " дружно със сценаристите ", както самичък се изрази, не се интересува от един от най-големите корупционни кавги в последните месеци или се усеща некомфортно да го разяснява. Трудно е да се каже кой от двата разновидността е по-притеснителен.

" Македонската музика е един доста мощен прочувствен проблем "

Попитан за какво напуща държавното управление, Станислав Трифонов изкрещя " Заради Македония! Македония! Нарушено съдружно съглашение ". През миналата седмица еврокомисарят по разширението Оливер Вархеи и немският канцлер Олаф Шолц дадоха ясно да се разбере, че прогрес по тематиката с повдигането на ветото над Северна Македония явно няма, само че за Трифонов това не е задоволителна гаранция. Според него и партията му явно в съдружното съглашение е записано, че даже разискването на тематиката за повдигане на ветото от страна на премиера и то в неофициални диалози е неразрешено.

Говорейки за неразрешени неща, изявлението на обособени позиции и персоналното мнение от страна на депутатите на партията му очевидно също не е възможно. Трифонов, който другояче се бори за въвеждането на мажоритарно гласоподаване и, както неведнъж е повтарял през годините - " избора на персони ", акцентира, че народните представители са определени, с цел да " следват политиката на " ИТН " ". Всичко друго той приемал за изменничество, което не прощавал.

" Вие в действителност сте в ранна детска възраст "

По време на изявлението Трифонов показа, че водещият очевидно е в " ранна детска възраст ". От отговорите му се разбра още, че е ядосан на премиера Кирил Петков и от известно време не беседва с него, тъй като в персонален диалог с него Петков нарекъл неуспелия претендент на Има Такъв Народ за гуверньор на Българска народна банка Любомир Каримански " петно ". Стана ясно, че Има Такъв Народ като цяло са ядосани на Кирил Петков и Асен Василив, тъй като се държали " надменно " към тях.

В рамките на диалога Трифонов показа някои от главните си правила. " Ако потегли на ортодонт, ще установя дали той е сръчен или не, значимото е той да свърши работа ", сподели той. И най-важният отговор, който аудиторията получи от това изявление, е, че същата максима важи и за политиката.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР